Moesman
Boek

Moesman surrealisme en de seksen ([2020])/ met bijdragen van Tessel M. Bauduin, Marja Bosma, Nina Folkersma, Maia Kenney, hoofdredactie Marja Bosma, Nina Folkersma ; eindredactie Elvie Casteleijn, Hans Schopping ; vertalingen Gerard Forde (N-E), Sanne Oorthuizen (E-N)

Publicatie over het werk van de Nederlandse surrealistische kunstenaar Johannes Hendrikus Moesman (1909-1988), met aandacht voor zijn internationale surrealistische tijdgenoten en het werk van hedendaagse vrouwelijke surrealisten.

Aanwezigheid

Recensie

Publicatie bij de tentoonstelling 'De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen' in het Centraal Museum Utrecht van 15 februari t/m 24 mei 2020. Moesman (1909-1988), die geldt als de enige Nederlandse internationaal erkende surrealist, kwam regelmatig in schandalen terecht door zijn werk dat doordrenkt is met erotiek en seksualiteit. Dit boek plaatst Moesman in de context van internationale surrealistische tijdgenoten en benadrukt dat er ook vrouwen vanaf de jaren '30 naar hartelust met dit onderwerp experimenteerden. Het boek bevat een veelheid aan prachtige, vaak paginagrote kleurenfoto's van zijn werken en diverse afbeeldingen van tijdgenoten die de surrealistische stijl vertegenwoordigden. Daarnaast komt een viertal auteurs aan het woord, die het werk vanuit verschillende invalshoeken belichten. Daardoor krijgt de lezer inzicht in de schilder zelf, zijn plaats in de tijd, zijn geïntrigeerdheid door de onderwerpen seks en erotiek, maar ook een beeld van de vrouwelijke surrealisten, die lange tijd geen aandacht kregen. Werk van vier hedendaagse vrouwelijke surrealisten - Sarah Lucas, Viviane Sassen, Gillian Wearing en Sanam Khatibi - is opgenomen. Tot slot korte samenvattingen van de teksten in het Engels.

Specificaties

Nederlands | 9789462583702 | 143 pagina's

Titel Moesman : surrealisme en de seksen
Auteur J.H. Moesman
Instelling /Centraal Museum, Utrecht
Secundaire auteur Tessel M. Bauduin ; Marja Bosma ; Gerard Forde
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Centraal Museum, [2020] - Zwolle : WBOOKS
Overige gegevens 143 pagina's - illustraties - 32 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling 'De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen' in het Centraal Museum Utrecht van 15 februari t/m 24 mei 2020 - Met literatuuropgave. - Met samenvatting in het Engels
ISBN 9789462583702
PPN 424208881
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moesman, J.H.; Tentoonstellingscatalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Moesman