Sokrates' leven en dood
Boek

Sokrates' leven en dood Feest (Symposion), Euthyfron, Sokrates' verdediging, Kriton, Faidon (2020)/ Plato, vertaald [uit het Grieks] en van een nawoord voorzien door Gerard Koolschijn

Keuze van dialogen uit het werk van de Griekse filosoof (428-348 v.Chr.) over zijn leermeester Sokrates (469-399 v.Chr.).

Aanwezigheid

Recensie

In deze verzamelbundel zijn vijf belangrijke teksten van de Griekse wijsgeer Plato in de vertaling van Gerard Koolschijn bijeengebracht. Vier ervan hebben te maken met Socrates' proces en zijn dood: Euthyfron, Apologie (hier 'Socrates' verdediging' geheten) Kriton en Faidon. Daaraan is één van de hoogtepunten van Plato's werk toegevoegd: zijn verslag van Socrates' optreden op een symposion, onder meer met een betoog over de ware aard van de Liefde - meestal noemt men deze dialoog 'Symposium' of 'Het Gastmaal', maar Koolschijn gebruikt een veel eenvoudiger titel, te weten 'Feest'. De vertalingen zijn alle eerder gepubliceerd, maar voor deze thematische bundeling geheel herzien. De tekst van 'Feest' is speciaal voor deze bundel gemaakt (niet te verwarren met de eerdere vertaling die Koolschijn onder dezelfde titel publiceerde). Van de bestaande Plato-vertalingen zijn die van Koolschijn literair gezien zonder twijfel de beste: zij bevatten levendig en soepel Nederlands, met tal van treffende vondsten. Gebonden editie; normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789025312114 | 247 pagina's

Titel Sokrates' leven en dood : Feest (Symposion), Euthyfron, Sokrates' verdediging, Kriton, Faidon
Uniforme titel Feest Euthyfron Sokrates' verdediging Kriton Faidon
Auteur Plato
Secundaire auteur Gerard Koolschijn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
Overige gegevens 247 pagina's - 22 cm
Annotatie Oorspronkelijke titel.: Feest ; Euthyfron ; Sokrates' verdediging ; Kriton ; Faidon. - Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 1995. - (Baskerville serie)
ISBN 9789025312114
PPN 424535742
Rubriekscode 153.3
Taal Nederlands