Etty Hillesum en de receptie van haar dagboeken
Boek

Etty Hillesum en de receptie van haar dagboeken (2020)/ onder redactie van Klaas A.D. Smelik, Marja Clement, Gerrit Van Oord, Jurjen Wiersma

Artikelen over de vraag hoe de dagboeken van de joodse schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) werden en worden ontvangen.

Aanwezigheid

Recensie

Bloemlezingen uit de dagboeken en -aantekeningen van Etty Hillesum (1914-1943) leidden tot veel, soms eenzijdige respons volgens de redactie van de nieuwe reeks 'Cahiers Etty Hillesum'. Het doel is een evenwichtiger, wetenschappelijker gestoeld beeld te schetsen. Negen auteurs belichten in dit eerste deel verschillende aspecten hiervan. Ze kruipen bijvoorbeeld in kiertjes van een andere auteur die over Hillesum nadacht (Jurrien Mol over Rowan Williams), bezorgen een tekst over haar (Alexandra Nagel: 'Wie was de "S." van Etty?' van Henriëtte M. Neitzel-Tideman), bespreken de weerklank in Portugal (Patricia Couto) of een tentoonstelling in Rimini (Gerrit Van Oord). Alles bij elkaar biedt dit een ruime invulling van het begrip 'receptie' (verwerking) op een wijze die primair voor wetenschappelijk geïnteresseerden in Hillesums werk interessant is. Met voetnoten, afbeeldingen in zwart-wit en biografieën van de auteurs. Aan deze serie is een website gekoppeld: www.cahiersettyhillesum.org.

Specificaties

Nederlands | 9789463711975 | 165 pagina's

Titel Etty Hillesum en de receptie van haar dagboeken
Secundaire auteur Marja Clement ; Gerrit Van Oord ; Jurjen Wiersma ; K.A.D. Smelik
Type materiaal Boek
Uitgave Oud-Turnhout : Gompel&Svacina, 2020
Overige gegevens 165 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463711975
PPN 426286359
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hillesum, Etty; Dagboeken; Opstellen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Hillesum