De hongerspelen
Boek

De hongerspelen (2020)/ Suzanne Collins, vertaald [uit het Engels] door Maria Postema

Katniss Everdeen (16, ik-figuur) springt in de bres voor haar jongere zusje wanneer deze wordt uitgeloot voor de jaarlijkse Hongerspelen. Tijdens de Hongerspelen moeten 24 kinderen op leven en dood strijden in een arena. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een 'Big Brother'-omgeving. Katniss Everdeen (16, ik-figuur) uit het 12e, armoedigste district springt in de bres voor haar jongere zusje Prim wanneer deze wordt uitgeloot. Na een wat aarzelend begin krijgt het verhaal vaart in het tweede en derde deel. Het thema is gedurfd: een strijd op leven en dood tussen twaalf- en achttienjarigen, als vorm van vermaak. Wie is de slimste overlever? De auteur creëert een eigen begrippenkader dat zijdelings doet denken aan Harry Potter. Ze combineert overlevingstechnieken uit de traditie van Jean Auels prehistorische romans met ultramoderne technologie. Het slot lijkt voorspelbaar, maar is dat niet. Spanning, romantiek en het open einde maken nieuwsgierig naar de volgende delen in deze serie*. Verfilmd. Nieuwe editie in paperback, met een nieuw blauw omslag, verscheen ter ere van de verschijning van de nieuwe Hongerspelen-prequel 'De ballade van slangen en zangvogels'. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789000372539 | 339 pagina's

Titel De hongerspelen
Auteur Suzanne Collins
Secundaire auteur Maria Postema
Type materiaal Boek
Editie Vierendertigste druk;
Uitgave [Amsterdam] : Van Goor, 2020
Overige gegevens 339 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Houten : Van Goor, (c)2010 - Vertaling van: The hunger games. - New York : Scholastic Press, 2008. - (The Hunger games ; pt. 1)
ISBN 9789000372539
PPN 424511614
Genre science-fiction
Thematrefwoord Overleven ; Dystopieën
Taal Nederlands

Relaties/Serie

De Hongerspelen
Boek

De Hongerspelen (2009-...)

vol. 1
Uitgeleend
Suzanne Collins