De Andromeda crisis
Boek

De Andromeda crisis (2020)/ Michael Crichton, vertaald [uit het Engels] door Marjolein van Velzen

Als een satelliet neerstort bij het Amerikaanse gehucht Piedmont, blijkt er een buitenaards bio-organisme aan boord te zijn, dat door totale bloedstolling een onmiddellijke dood veroorzaakt. Een groep geleerden in een ondergronds laboratorium probeert een ramp te voorkomen.

Aanwezigheid

Recensie

De Scoop VII, een satelliet, stort neer in het kleine Amerikaanse gehucht Piedmont en wordt door de vinder opengebroken. Enkele uren later is iedereen in het dorp dood: een plotse, pijnloze dood waarbij al het bloed stolt. De Scoop was een satelliet die op zoek was naar buitenaardse organismen, met het oog op biologische oorlogsvoering. De overlevenden van de ramp, een oude man en een baby, worden ondergebracht in het Wildfire-Laboratorium, een geheim ondergronds onderzoeksstation, waar vier pathologen en microbiologen een strijd tegen de klok beginnen om te ontdekken wat het dodelijke Andromeda-organisme is en hoe ze het kunnen tegenhouden. Deze biologische sf-rampenroman (1969) is helemaal niet verouderd. De auteur benadert het gegeven heel klinisch en wetenschappelijk-afstandelijk, wat het gewenste contrast bij de lezer oproept met de gruwel van het gebeuren. Het verhaal loopt erg traag, maar weet te boeien. De technische aspecten maken het wel wat moeilijk voor de leek. Voorheen verschenen (in een andere vertaling) als 'De Andromeda dreiging' (1970). Het was het debuut van Michael Crichton (1942-2008), o.a. auteur van verfilmde boeken als 'Jurrassic Park', 'Disclosure' en 'Rising sun'. Onlangs verscheen ook het vervolg: 'De Andromeda Evolutie' (2020)*.

Specificaties

Nederlands | 9789024589166 | 335 pagina's

Titel De Andromeda crisis
Auteur Michael Crichton
Secundaire auteur Marjolein van Velzen
Type materiaal Boek
Editie Vierde druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Luiting-Sijthoff, 2020
Overige gegevens 335 pagina's - 21 cm
Annotatie Omslag vermeldt: 50 jaar The Andromeda strain - 1e druk: 1995 - Met literatuuropgave - Vertaling van: The Andromeda strain. - New York : Knopf, 1969 - Oorspronkelijke titel: De Andromeda dreiging. - Baarn : Meulenhoff, 1970
ISBN 9789024589166
PPN 424749106
Genre science-fiction - thriller
Taal Nederlands