Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Roma intima
Boek

Roma intima liefde, lijf en lust ([2020])/ Bert Gevaert & Johan Mattelaer

In het oude Rome waren orgieen toch dagelijkse kost? Rome was toch een waar paradijs voor mensen met grote seksuele appetijt? Na de ontdekking van de erotische afbeeldingen in Pompeii en Herculaneum werd ons in de literatuur, de beeld- en schilderkunst en hedendaagse film en televisie een eenzijdig beeld van het "liederlijke' Romeinse liefdesleven voorgehouden. De auteurs verwijzen dit beeld regelrecht naar het rijk der fabelen. In Roma intima gaan zij in op kwesties als: wat was voor de Romein een mooi lichaam? Hoe zat het met de liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht? Hoe werden bad en toilet gebruikt? Welk ondergoed droegen ze? Bestond porno? Waren er voorbehoedsmiddelen beschikbaar? Welke obscene scheldwoorden gooiden ze elkaar naar het hoofd? De rijkdom aan illustraties die de teksten ondersteunen zijn zowel afkomstig van archeologische Romeinse sites, musea, als privéverzamelingen. Bron: uitgeversinformatieEen classicus en een uroloog onderzochten samen hoe de oude Romeinen dachten over schoonheid, het intieme leven, seks, seksuele geaardheden, huwelijk, overspel, scheiding en toiletbezoek; met veel beeldmateriaal.

Aanwezigheid

Recensie

Een classicus en een uroloog onderzochten samen hoe de oude Romeinen dachten over schoonheid, het intieme leven, seks, seksuele geaardheden, huwelijk, overspel, scheiding, toiletbezoek. Mooie afbeeldingen van Amor en Psyche brengen de lezer meteen in de sfeer. De auteurs beschrijven het schoonheidsideaal, de penis, de kenmerken van verwijfde mannen en mannelijke vrouwen, de voorwaarden voor het huwelijk, overspel, echtscheiding, geboortebeperking, abortus, seks in vele vormen, prostitutie (waarvoor veel tolerantie bestond en 50 verschillende woorden beschikbaar waren) en toiletbezoek (waarvan je je kunt afvragen waarom dat hier is opgenomen). De Romeinse wereld was een seksparadijs voor de man, niet voor de vrouw: die moest trouw blijven! Tegenover pedofilie en homofilie was men minder tolerant dan nu en de Romeinse maatschappij was minder decadent dan de onze en ook dan de films doen vermoeden. Het boek is voorzien van originele teksten (in vertaling) en van prachtig beeldmateriaal.

Specificaties

Nederlands | 9789056155827 | 223 pagina's

Titel Roma intima : liefde, lijf en lust
Auteur Bert Gevaert
Secundaire auteur Johan Mattelaer
Type materiaal Boek
Uitgave [Gorredijk] : Sterck & De Vreese, [2020]
Overige gegevens 223 pagina's - illustraties - 26 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789056155827
PPN 424611082
Rubriekscode 909
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Seksualiteit; Romeinse Oudheid ; Erotiek; Romeinse oudheid ; Lichaamsverzorging; Romeinse oudheid ; Seksualiteit; Romeinse Oudheid
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Seksualiteit