Donkere spiegel
Boek

Donkere spiegel Edward Snowden en de afluisterstaat (2020)/ Barton Gellman, onderzoeksassistent: Ashkan Soltani ; vertaald [uit het Engels] door Jan Sietsma

Verslag van onderzoeksjournalist en Pulitzerprijswinnaar Barton Gellman over de controlestaat in Amerika en de activiteiten van de NSA, met interviews met klokkenluider Edward Snowden.

Aanwezigheid

Recensie

De titel 'Donkere Spiegel' verwijst naar de reflecterende panelen van blauwzwart glas van het elf verdiepingen tellende hoofdkwartier van de National Security Agency in Fort George G. Meade, Maryland. Onderzoeksjournalist en Pulitzerprijswinnaar Barton Gellman geeft in dit boek een indrukwekkend overzicht van de surveillancestaat die ontstond na 11 september 2001, toen de Amerikaanse overheid tot de overtuiging kwam dat ze om vijanden te bespioneren ook naar Amerika zelf moesten kijken. De auteur voerde tientallen gesprekken met klokkenluider Edward Snowden, ook na zijn uitwijking naar Moskou, en met honderden ontwerpers, operators, klanten, opstandelingen en dissidenten binnen de inlichtingendiensten. In de kern is dit een boek over macht. Volgens de auteur is informatie de zuurstof van controle. Geheimhouding en surveillance bepalen haar stroom. Het boek beschrijft niet alleen de misstanden in het Amerikaanse veiligheidsbeleid, maar ook de maatregelen van de overheid om de vertrouwelijke bronnen van de auteur af te schrikken, op te sporen en te straffen. Een uiterst actueel boek.

Specificaties

Nederlands | 9789000338559 | 440 pagina's

Titel Donkere spiegel : Edward Snowden en de afluisterstaat
Auteur Barton Gellman
Secundaire auteur Ashkan Soltani ; Jan Sietsma
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, 2020
Overige gegevens 440 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Dark mirror. - New York : Penguin Press, (c)2020
ISBN 9789000338559
PPN 404993923
Rubriekscode 399.62
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Spionage; Verenigde Staten ; Verenigde Staten; Buitenlandse politiek
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Spionage