Ik ga op reis...
Boek

Ik ga op reis... een lees-, luister- en kijkboek ([2020])/ Peter Lems concept en tekst, Heleen Wilkens illustraties ; Paul van der Laan muziekcomposities ; Jaap Pleit-Zappey filmopnames & montage

Opa Pieter vertelt zijn kleinzoon over zijn vriendinnetje Esther, die in de Tweede Wereldoorlog zijn buurmeisje was. Op een dag moet zij plotseling op reis. Zij vraagt hem of hij haar dierbare viool wil bewaren. Verhaal naar een theatervoorstelling, met informatie over de Tweede Wereldoorlog, veel kleurenillustraties en -foto's en o.a. voorleestekst op website. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

Recensie

Rotterdamse Opa Pieter vertelt aan kleinzoon Johan het verhaal over zijn Joodse bovenbuurmeisje Esther. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren ze beiden 10 jaar en trokken veel met elkaar op. Maar op een dag moest Esther plotseling met haar ouders op reis. Ze vroeg Pieter om haar viool te bewaren. Esther kwam nooit terug van die reis. De verhalende tekst in veertien scènes volgt de tekst van de gelijknamige theatervoorstelling die in het kader van 75 jaar bevrijding zou worden opgevoerd. In verband met het Corona-virus is dit niet mogelijk en is er een video-opname* van gemaakt. Via een link op www.ikgaopreis.nu kunnen tijdens het (voor)lezen muziek- en filmfragmenten uit die voorstelling worden afgespeeld. De verhalende tekst wordt afgewisseld met tekstblokken in twee kolommen met achtergrondinformatie over onderwerpen die een rol spelen in het verhaal (Jodendom, neutraliteit, bombardement op Rotterdam, e.d.). Vierkant boekje met in het voorplat een rond gestanst gat, rijk geïllustreerd met kleurentekeningen, foto's uit de oorlog en uit filmfragmenten van de website. De problematiek van toen wordt goed doorgetrokken naar het heden. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789082762631 | 57 pagina's

Titel Ik ga op reis... : een lees-, luister- en kijkboek
Auteur Peter Lems
Secundaire auteur Heleen Wilkens ; Paul van der Laan ; Jaap Pleit-Zappey
Type materiaal Boek
Uitgave [Nieuwerkerk aan de IJssel] : Peter Lems, [2020]
Overige gegevens 57 pagina's - gekleurde en zwart-wit illustraties - 23 cm
ISBN 9789082762631
PPN 425224708
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kinderen; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II