Acht dagen in mei
Boek

Acht dagen in mei de laatste week van het Derde Rijk ([2020])/ Volker Ullrich, vertaald [uit het Duits] door Jan Sietsma en Eric Strijbos

Beschrijving van de ondergang van het nazirijk in de eerste week van mei 1945, vanaf de zelfdoding van Hitler op 30 april tot en met de definitieve, onvoorwaardelijke overgave op 7 mei.

Aanwezigheid

Recensie

De laatste week van het Derde Rijk (begin mei 1945) wordt op een bijzondere manier in beeld gebracht. De beschrijvingen zijn erg sprekend. Het is alsof de auteur deze week vanop de eerste rij heeft meegemaakt. Het is een werk dat inspanning vraagt om te lezen. Een iets groter lettertype zou de leesbaarheid ten goede komen. Het boek start met een proloog waarin de zelfdoding van Hitler aan de neergang voorafgaat. Vervolgens is het boek opgevat als een dagboek, waarin de gebeurtenissen uitgebreid worden beschreven, tot en met 8 mei 1945. De paniek, de machtsverhoudingen, de verslagenheid, maar ook het zinloze vasthouden aan de macht worden boeiend weergegeven. De confrontatie met de gevolgen van het einde worden niet enkel in de hoogste regionen belicht, ook ervaringsverhalen van vluchtelingen en opgejaagden worden in beeld gebracht. Een kaart met bezette gebieden en grenzen van het nazirijk en een personenregister ontbreken niet. Tevens bevat het boek een aantal zwart-witfoto's, eindnoten en een literatuurlijst. Van dezelfde auteur verscheen bij dezelfde uitgever 'Adolf Hitler : opkomst en ondergang' (2019)*.

Specificaties

Nederlands | 9789029542005 | 381 pagina's

Titel Acht dagen in mei : de laatste week van het Derde Rijk
Auteur Volker Ullrich
Secundaire auteur Jan Sietsma
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Het Getij, Uitgeverij De Arbeiderspers, [2020]
Overige gegevens 381 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Acht Tage im Mai. - München : Verlag C.H. Beck oHG, (c)2020
ISBN 9789029542005
PPN 426338529
Rubriekscode Duitsland 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Derde Rijk; 1945
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Derde Rijk