Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Van Nellefabriek
Boek

Van Nellefabriek werelderfgoed in glas en staal ([2019])/ Willemijn Zwikstra, Suzanne Friskes, Wilma van Giersbergen, Evelijn Hillebrand en Jan Vredenberg

"Duizelingwekkende wanden van glas en staal, de iconische rode letters, de karakteristieke transportbruggen en als kroon op dit alles de 'bonbondoos' op het dak met een indrukwekkend uitzicht over de stad. De Van Nellefabriek staat in Rotterdam én wereldwijd bekend om haar bijzondere verschijning. Maar naast deze schoonheid heeft de Van Nellefabriek ook een bijzonder verhaal te vertellen. "Het mooiste schouwspel van de moderne tijd". Zo beschreef architect Le Corbusier de Van Nellefabriek in Rotterdam toen hij deze bezocht in 1932. De fabriek werd eind jaren twintig gebouwd als koffie-, thee- en tabaksfabriek om ruimte te bieden aan het snel groeiende bedrijf De Erven de Wed. J. van Nelle. Op initiatief van directeur Kees van der Leeuw ontwierp het Rotterdamse architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt een lichte en ruime fabriek. Zijn keuze voor architectuur die een efficiente en gezonde werkomgeving bood, zorgde voor een fundamentele verbetering van het leven van de fabrieksarbeiders. Sinds 2014 is de Van Nellefabriek te vinden op de Werelderfgoedlijst. 'Van Nellefabriek. Werelderfgoed in glas en staal' vertelt het verhaal van dit uitzonderlijke gebouw dat zijn tijd op meerdere fronten ver vooruit was. Het boek beschrijft niet alleen het ontstaan van de fabriek, maar ook het gedachtegoed achter het ontwerp en hoe het complex gebruikt werd. Verder wordt er aandacht besteed aan de recente herbestemming en de toekomstplannen voor het complex".Beschrijving van de geschiedenis en recente herbestemming van de Van Nellefabriek in Rotterdam, die in 2014 werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Aanwezigheid

Recensie

De Rotterdamse Van Nellefabriek is in 2014 door het World Heritage Committee van UNESCO toegewezen als werelderfgoed. Dit was het tiende werelderfgoed in Nederland op de UNESCO-lijst. De Van Nellefabriek is gebouwd tussen 1926 en 1931 aan de Delfshavense Schie te Rotterdam, een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het bedrijfscomplex werd ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. In de fabriek werd oorspronkelijk koffie, thee en tabak verwerkt. In deze uitgave wordt ook de geschiedenis van Van Nelle besproken, de eerste winkel werd in 1782 door Johannes van Nelle geopend. In 1989 werd het bedrijf overgenomen door Sara Lee/Douwe Egberts en in 1995 werd de productie gestopt en kreeg het fabriekscomplex een herbestemming. In 2004 werd het restauratie- en herbestemmingsproject onder leiding van architect Wessel de Jonge afgerond, met ruimte voor kantoren, bedrijven en groenvoorzieningen. Het ontwerp, de bouw, de restauratie en herinrichting van de fabriek worden uitgebreid toegelicht, o.a. met vele fraaie foto's (circa 180) op de 160 pagina's (23 cm x 28 cm). Achterin Literatuur, Geografische namen, Persoonsnamen en instellingen, etc. Een bijzonder fraaie en interessante uitgave!

Specificaties

Nederlands | 9789053455456 | 160 pagina's

Titel Van Nellefabriek : werelderfgoed in glas en staal
Auteur Willemijn Zwikstra
Secundaire auteur Suzanne Friskes ; Wilma van Giersbergen ; Evelijn Hillebrand ; Jan Vredenberg
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Matrijs, [2019]
Overige gegevens 160 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789053455456
PPN 424472708
Rubriekscode 718.69
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Van Nelle (fabrieksgebouw); Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Van Nelle (fabrieksgebouw)

Relaties/Serie

Cultuurhistorische reeks werelderfgoed in Nederland
Boek

Cultuurhistorische reeks werelderfgoed in Nederland (2003-...)

vol. 9
Uitgeleend