Macht en moraal
Boek

Macht en moraal nagelaten werk (2020)/ Cornelius Nepos, vertaald [uit het Latijn] en toegelicht door Peter Burgersdijk, Diederik Burgersdijk en Richard Haasen

Latijnse tekst met Nederlandse vertaling van het werk van de Romeinse historicus (eerste eeuw voor Christus), dat een aantal biografieen van veldheren omvat, aangevuld met fragmenten van zijn overige werken.

Aanwezigheid

Recensie

In dit vuistdikke boek is het hele overgeleverde werk van de Romeinse biograaf en geschiedschrijver Cornelius Nepos (eerste eeuw voor Christus) in het Latijn en met een Nederlandse vertaling uitgebracht. Nepos staat bekend om zijn werk over 'beroemde mannen' ('De viris illustribus') waarvan alleen het deel over de 'voortreffelijke veldheren van buitenlandse volken' over is en verder nog een aantal losse biografieën uit zijn geschriften over koningen en over Latijnse geschiedschrijvers. Fragmenten uit andere werken completeren het geheel. De moralistische toon en historische inconsistenties in het werk van Nepos hebben de waardering vaak in de weg gestaan. Door het complete werk voor het eerst in het Nederlands uit te brengen hopen de drie vertalers, alle drie classici, hier verandering in te brengen. Voor oud-gymnasiasten die Nepos op school hebben moeten vertalen en voor andere belangstellenden in de oudheid. Met uitvoerige inleiding, nawoord, verklarende eindnoten en kaarten. Uiteraard ontbreekt een register niet.

Specificaties

LatijnNederlands | 9789025310738 | 362 pagina's

Titel Macht en moraal : nagelaten werk
Auteur C. Nepos
Secundaire auteur Peter Burgersdijk ; Diederik Burgersdijk ; Richard Haasen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
Overige gegevens 362 pagina's - kaarten - 23 cm
Annotatie Teksten in het Latijn en Nederlands - Met literatuuropgave, index
ISBN 9789025310738
PPN 424533766
Rubriekscode 923
Taal LatijnNederlands
Onderwerp algemeen Historische personen; Klassieke oudheid ; Meertalige boeken
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Historische personen

Relaties/Serie

Baskerville serie
Boek

Baskerville serie (1972-2013)

vol.
Uitgeleend