Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De laatste getuigen
Boek

De laatste getuigen vijftien Nederlanders over de oorlog die hun leven stempelde ([2020])/ interviews Teun Jordaan, Hilda de Jong en Dirk Slootweg door Reinald Molenaar, interviews Martina Bassie-de Visser, Wim van Lunteren, Coby Pieters-Spijkstra, Bram Kaashoek, Henny Roeles, Gijs van der Lee, Hanny van Lindenberg-van Lochem en Ko Dominicus door Gert-Jan Schaap, interviews Adrie Dekker, Hennie Wierenga-Eimers, Louk de Liever en An Termaat-van Losenoord door Mirjam Hollebrandse, foto's interviews: Ruben Timman ; pagina's Uitgelicht: Sjoerd Wielenga

Driekwart eeuw na het einde van de Tweede Wereldoorlog vertellen 'gewone' Nederlanders die die periode als kind, jongere of jongvolwassenen meemaakten, over hun ervaringen.

Aanwezigheid

Recensie

Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding in 2020 interviewde de Evangelische Omroep vijftien gewone Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt als kind, jongere of jongvolwassene, in een dorp of grote stad, in het westen des lands, vlakbij de Grebbeberglinie of in het oosten op de grens met Duitsland, vaak in grote gezinnen, in een diepgelovige omgeving of bijna zonder God, arm en hongerig of met een vader die aan vlees en meel wist te komen. Hun verhalen brengen de oorlog heel dichtbij en de lezer begrijpt waarom hun oorlogservaringen hun leven hebben getekend. Af en toe is er sprake van heldenmoed, maar wat in deze verhalen domineert, zijn het gewone fatsoen van mensen die anderen beschermen, de onderlinge hulpvaardigheid, alledaagse vormen van verzet. In de verhalen komen ook goede Duitsers voor en kritiek op de naoorlogse behandeling van kinderen van NSB'ers. Elk verhaal blinkt uit in details die geen fictieschrijver had kunnen verzinnen. Na elk verhaal volgen enkele bladzijden over een thema zoals de Hongerwinter of de Slag om Arnhem. Ontroerend, nergens sentimenteel. Het boek is voorzien van talrijke foto's in kleur en zwart-wit, en van een bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789033802201 | 176 pagina's

Titel De laatste getuigen : vijftien Nederlanders over de oorlog die hun leven stempelde
Secundaire auteur Reinald Molenaar ; Gert-Jan Schaap ; Mirjam Hollebrandse ; Ruben Timman ; Sjoerd Wielenga
Type materiaal Boek
Uitgave [Heerenveen] : Ark media, [2020]
Overige gegevens 176 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Deze uitgave is verschenen in samenwerking met de Evangelische Omroep - Met literatuuropgave
ISBN 9789033802201
PPN 424533480
Rubriekscode 935.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II