Bij mij ben je veilig
Boek

Bij mij ben je veilig ([2020])/ Sharon Cameron, vertaald [uit het Engels] door Henriëtte de Wildt

Een jong katholiek Pools meisje verschaft in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven onderdak aan Joodse onderduikers; verhaal gebaseerd op de memoires van Stefania Podgórska.(1921-2018).

Aanwezigheid

Recensie

De Amerikaanse auteur kruipt in de huid van Stefania Podgórska, een Pools katholiek meisje van zestien dat onderdak verschaft aan Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezer volgt Fusia, zoals ze genoemd wordt, in alles wat ze doet, zit in haar gedachten, voelt haar angst en deelt de (talrijke) momenten waarop ze, telkens weer, haar eigen veiligheid blootstelt aan het gevaar van ontdekking met onherroepelijk de dood tot gevolg. De schrijfster baseert zich op de (ongepubliceerde) memoires van Stefania Podgórska die ze via Podgórska's zoon Ed in 2017 heeft gekregen. Een eerbetoon aan een moedige, onverschrokken heldin, een hulde aan medemenselijkheid, getoond in de meest barre omstandigheden. Het verhaal leest als een trein. Korte zinnen schroeven het tempo op, zeker wanneer er op een kwade dag in 1944 twee Duitse verpleegsters een kamer in het huis bezetten terwijl op zolder dertien onderduikers proberen zich stil te houden en te overleven dankzij Fusia. En ja, ook de liefde vlamt op. Een geromantiseerd overlevingsverhaal? Ja, maar de wetenschap dat het berust op een realiteit die niet vergeten mag worden, vergoedt veel.

Specificaties

Nederlands | 9789026623516 | 399 pagina's

Titel Bij mij ben je veilig
Auteur Sharon Cameron
Secundaire auteur Henriëtte de Wildt
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Mozaïek, [2020]
Overige gegevens 399 pagina's - 22 cm
Annotatie Omslag vermeldt: het waargebeurde verhaal van de jonge vrouw die dertien joden op zolder verborg onder de ogen van de nazi's - Vertaling van: The light in hidden places. - New York : Scholastic Press, (c)2020
ISBN 9789026623516
PPN 426289889
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Polen ; Wereldoorlog II ; Jodenvervolging ; Onderduikers
Taal Nederlands