De rattenlijn
Boek

De rattenlijn leugens, liefde en gerechtigheid op het pad van een nazi-vluchteling (2020)/ Philippe Sands, vertaald [uit het Engels] door George Pape

Verslag van de vlucht van de Oostenrijkse nazi Otto Wächter (1901-1949), tijdens de Tweede Wereldoorlog gouverneur van Galicie en verantwoordelijk voor de genocide op joden en Polen.

Aanwezigheid

Recensie

Otto Gustav (Baron von) Wächter (1901-1949) was een gezagsgetrouwe Oostenrijkse nazi die connecties had tot in de hoogste kringen. Toen hij gouverneur was van Galicië, was hij mede verantwoordelijk voor de uitroeiing van honderdduizenden joden en Polen. Samen met zijn vrouw Charlotte Bleckmann, ook een fanatieke aanhanger van het fascisme, kreeg hij zes kinderen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wist hij zich drie jaar in de Oostenrijkse bergen te verbergen om daarna naar Rome te gaan in de hoop verder te kunnen vluchten. Hij overleed echter in 1949 aan een ernstige ziekte. In dit boek wordt verteld over het diepgaande onderzoek dat de auteur met hulp van Otto's jongste zoon, wiens peetvader Seyss-Inquart was, naar Otto's leven deed. Daarbij werd hij geholpen door de grote hoeveelheid documenten uit Charlotte's nalatenschap en door gedreven speurwerk met hulp van andere bronnen. Het is bijzonder hoeveel hij nog wist te achterhalen. Een intrigerend, zeer leesbaar boek dat van de lezer wel een bovengemiddelde belangstelling voor het onderwerp vraagt. Met talrijke, kleine, onscherpe zwart-witfoto's, talrijke eindnoten en een uitgebreid register.

Specificaties

Nederlands | 9789000360284 | 468 pagina's

Titel De rattenlijn : leugens, liefde en gerechtigheid op het pad van een nazi-vluchteling
Auteur Philippe Sands
Secundaire auteur George Pape
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, 2020
Overige gegevens 468 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The ratline. - Londen : Weidenfeld & Nicolson, 2020
ISBN 9789000360284
PPN 424511681
Rubriekscode Duitsland 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wächter, Otto
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wächter