De ontdekking
Boek

De ontdekking ([2020])/ Eric Heuvel, Menno Metselaar, Ruud van der Rol, Hans Groeneweg, redactie:: Rob van Bavel

Stripverhaal waarin oma aan Jeroen vertelt hoe het leven in Nederland was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Jeroen vindt bij zijn oma op zolder allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder ook haar dagboeken. Oma vertelt hem over die moeilijke tijd waarin haar ene broer in Rusland sneuvelt voor Hitler en de andere broer in het verzet gaat en bij de geallieerden terechtkomt. Oma helpt als koerier (dat laatste is gezien haar vermoedelijke leeftijd, maximaal 16/17 jaar, wat minder geloofwaardig voor insiders), haar vader helpt als Amsterdamse politieagent bij het oppakken van joden. Daarbij hoort ook oma's beste vriendin Esther. Een vlot lezend, heel informatief stripverhaal, met zelfs zijstapjes naar het gebeuren in Nederlands-Oost-Indië, dat een goed beeld geeft van het dagelijkse leven in die periode, maar ook voldoende aandacht heeft voor de uitwassen van het Nazi-regime. De tekeningen in klare lijn passen prima in het verhaal en bieden voor de aandachtige kijker soms nog iets extra's qua achtergrond. Voor jongeren vanaf ca. 11 jaar een prima introductie. Heuvel tekende ook het met de Stripschappenning bekroonde vervolg over de jodenvervolging, 'De zoektocht' (2007)*. Heruitgave; i.s.m. de Anne Frank Stichting, waarover achterin een pagina informatie staat.

Specificaties

Nederlands | 9789088866197 | 60 pagina's

Titel De ontdekking
Auteur Eric Heuvel
Secundaire auteur Menno Metselaar ; Ruud van der Rol ; Hans Groeneweg ; Rob van Bavel
Type materiaal Boek
Uitgave Oosterhout : Uitgeverij L, [2020]
Overige gegevens 60 pagina's - gekleurde illustraties - 29 cm
Annotatie Illustraties Eric Heuvel, scenario: Eric Heuvel, Menno Metselaar, Ruud van der Rol, Hans Groeneweg. - Oorspronkelijk een uitgave in samenwerking met de Anne Frank Stichting en Verzetsmuseum Friesland - Oorspronkelijke uitgave: Haarlem : Big Balloon, 2003
ISBN 9789088866197
PPN 42646964X
Genre stripverhaal - oorlogsroman
Thematrefwoord Nederland; Wereldoorlog II
Taal Nederlands