Inges oorlog
Boek

Inges oorlog het verhaal van een gewone vrouw in Oost-Pruisen ([2020])/ Svenja O'Donnell, vertaald [uit het Engels] door Ton Zwaan

Verslag van de speurtocht die de journaliste ondernam naar de levensgeschiedenis van haar grootmoeder (1924) die opgroeide in Königsberg, het huidige Kaliningrad, met name haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Kort nadat de auteur correspondente in Rusland is geworden, belt ze in een impuls haar oma in Kiel die opgroeide in Königsberg, Oost-Pruisen, nu Kaliningrad in een Russische enclave in Polen. Pas dan gaat deze vertellen wat ze meemaakte en waarover niet gepraat werd. Inge (1924) was enig kind van een Duitse drankhandelaar en zijn vrouw, kritisch op het nationaalsocialisme en antisemitisme, maar nooit in verzet. Ze maakte haar opleiding af op een kostschool in Berlijn, kwam in huis bij een aristocratisch klasgenootje en werd verliefd op diens broer. Toen ze zwanger raakte, mocht hij van zijn vader niet trouwen en moest in dienst. Inge ging terug naar huis, kreeg een dochter, moest vluchten toen de Russen naderden en kwam uiteindelijk terecht in Kiel, werd er verkracht en bouwde toch een nieuw leven op. De internationaal werkende journaliste (1979) is onder andere actief voor de Sunday Times, Financial Times en BBC. Dit goed vertaalde, aangrijpende verslag van de zoektocht naar de oorlogservaringen van een gewone Duitse vrouw is erg goed in een historische context geplaatst en stelt vaak heel zinnige vragen. Met zwart-witfoto's, enkele eindnoten en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789045040615 | 317 pagina's

Titel Inges oorlog : het verhaal van een gewone vrouw in Oost-Pruisen
Auteur Svenja O'Donnell
Secundaire auteur Ton Zwaan
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2020]
Overige gegevens 317 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Inge's war. - Ebury Press, (c)2020
ISBN 9789045040615
PPN 424326973
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Duitsers; Oost-Pruisen; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Duitsers