Official secrets
DVD

Official secrets ([2020])/ directed by Gavin Hood

Klokkenluidster Katherine Gun, medewerkster van de Britse geheime dienst, lekt een document naar de pers dat duidelijk maakt dat de VS en Engeland VN-diplomaten onder druk willen zetten, waarna ze zichzelf aangeeft en vervolgd wordt.

Aanwezigheid

Recensie

Brits-Amerikaanse docudrama (2019) van Gavin Hood (Tsotsi, Eye in the sky), gebaseerd op het leven van klokkenluider Katharine Gun van de Britse geheime dienst. Met Keira Knightley (Atonement, Colette, A dangerous method, The imitation game), Matt Smith (Doctor Who) en Matthew Goode (Stoker, The imitation game). In 2003 lekt Gun een geheim memo van de Amerikaanse NSA waarin staat dat de VS en het Verenigd Koninkrijk extra druk willen uitoefenen op de twijfelende staten in de VN Veiligheidsraad om in te stemmen met de invasie van Irak. Hierdoor wordt ze voorpaginanieuws en mikpunt van de autoriteiten. Beoordeling IMDb: 7,3. Remke de Lange (Trouw 23-10-'19): 'Interessant, maar spannend wordt het slechts bij vlagen in deze film die niet goed kan kiezen tussen thriller of morele vertelling' (3 sterren). Dana Linssen (NRC 22-10-'19): 'De echte spanning zit (...) in de vraag of de vastberaden Gun zal breken onder druk. Maar eigenlijk nog meer in de dilemma's die de film presenteert. Wat is het verschil tussen recht en rechtvaardigheid? Kan een actie die wettelijk onjuist is - Gun heeft zwijgplicht - toch moreel juist zijn?' (4 sterren). Pauline Kleijer (Volkskrant 23-10-'19): 'beklemmend eerbetoon aan de kokkenluider' (4 sterren).

Specificaties

Engels | 8713045250089

Titel Official secrets
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Gavin Hood ; Keira Knightley ; Matthew Goode ; Ralph Fiennes
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : WW Entertainment, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 107 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Keira Knightley, Matthew Goode, Ralph Fiennes. - Engels gesproken, Frans nagesynchroniseerd, Nederlands of Frans ondertiteld - Videoversie van de film: Groot-Brittannië : Classified Films, (c)2019
ISBN 8713045250089
PPN 427508746
Genre biografie - politieke roman
Thematrefwoord Klokkenluiders (organisaties)
Taal Engels