Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Vogels in de Lage Landen
Boek

Vogels in de Lage Landen de mooiste soorten, hun leefgebieden en bedreigingen ([2020])/ Ger Meesters, bijdragen Vlaanderen: Koen Leysen ; redactie: Madeleine Gimpel ; fotografie: Corstiaan Beeke (CB), Harvey van Diek (HvD), Cor Fikkert (CF), Henk Laverman (HL), Ruurd Jelle van der Leij (RJvdL), Marcel van Kammen (MvK), Rick van der Kraats (RvdK), Luc Meert (LM), Ger Meesters (GM), Marion Meesters (MM), Chris van Rijswijk (CvR), Martin van der Schaik (MvdS), Gejo Wassink (GW) en Wkimedia Commons (WCM)

Informatie over zeventien nationale parken en natuurterreinen in Nederland en Vlaanderen en 58 vogelsoorten die daar voorkomen, en over gewenst en noodzakelijk natuurbehoud.

Aanwezigheid

Recensie

Wat de bedoeling van dit fraaie boek is, wordt tijdens het lezen steeds duidelijker. Er komen 58 vogelsoorten in beeld (de kwalificatie 'mooiste' is gekozen door de auteur), maar het gaat er veel meer om te laten zien wat de functie van nationale parken en natuurterreinen is. Hoeveel fraais daar te zien is. Welke maatregelen nodig zijn voor behoud, of verdere ontwikkeling. Terwijl tegelijkertijd duidelijk is hoe gigantisch de natuur onder druk staat door o.a. landbouw, stadsuitbreiding, bestrijdingsmiddelen en stikstofdepositie. Ontspannen genieten van het moois tegen een donkere achtergrond dus. De tekst geeft specifieke uitleg van de terreinen (twaalf in Nederland, vijf in Vlaanderen), met in groen een aantal waar te nemen vogelsoorten en een niet zo duidelijk satellietkaartje. Bij de besproken vogels (van huismus tot ooievaar) o.a. informatie over aantallen en Rode Lijst-status, herkenning, biotoop, bedreigingen, maatregelen en een QR-code (link naar de website van Vogelbescherming Nederland). Met zeer fraaie kleurenfoto's (toevoeging man/vrouw/juveniel ontbreekt). Kortom: een uitnodiging voor bezoek aan natuurterreinen en een informatieve 'wake-up-call', een appel voor gewenst en noodzakelijk natuurbehoud. Achterin een overzicht van boeken, tijdschriften en adressen.

Specificaties

Nederlands | 9789021575056 | 233 pagina's

Titel Vogels in de Lage Landen : de mooiste soorten, hun leefgebieden en bedreigingen
Auteur Ger Meesters
Secundaire auteur Koen Leysen ; Madeleine Gimpel ; Corstiaan Beeke
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Kosmos, [2020]
Overige gegevens 233 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie In samenwerking met Vogelbescherming en Natuurpunt - Met literatuuropgave
ISBN 9789021575056
PPN 424515628
Rubriekscode 598.32
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vogels; Nederland ; Vogels; Vlaanderen
Trefwoord Gelderland
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Vogels
Natuurbeheer
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Vogels