Gespiegeld in een gouden oog
Boek

Gespiegeld in een gouden oog (2020)/ Carson McCullers, vertaald [uit het Engels] door Molly van Gelder ; met een inleiding van Tennessee Williams

In een kazerne in het diepe zuiden van de Verenigde Staten heeft een majoor een verhouding met de knappe vrouw van een kapitein, terwijl zijn echtgenote troost zoekt bij haar huisbediende en een soldaat elke nacht de vrouw van de kapitein bespiedt.

Aanwezigheid

Recensie

'Een legerplaats in vredestijd is saai en leeg'. De rest van het verhaal logenstraft deze openingszin. In een broeierige atmosfeer draaien zes mensen en een paard ingewikkelde rondjes om elkaar heen. Soldaat Williams raakt geobsedeerd door de vrouw van kapitein Penderton. Deze kapiteinsvrouw Leonara is de minnares van majoor Langdon. De vrouw van Langdon treurt en heeft een bijzondere relatie met een Filipijnse bediende. En zo is iedereen met elkaar bezig en nauwelijks met serieus werk. Soldaat Williams projecteert erotische fantasieën op Leonara en bezoekt haar slaapkamer stilletjes in de nacht. Kapitein Penderton weet zich geen raad met zijn erotische gevoelens voor de ondergeschikte soldaat Williams. En zo lijkt het leven op deze basis op het eerste oog logisch en begrijpelijk, maar is dat leven bij nadere beschouwing allesbehalve ordentelijk. Deze novelle legt een gapende kloof bloot tussen schijn en werkelijkheid: obsessies, verlangens, erotiek en voyeurisme. Carson McCullers (1917-1967) schreef meerdere korte verhalen. Thema's in haar werk zijn ongemak en afwijking.

Specificaties

Nederlands | 9789025311841 | 140 pagina's

Titel Gespiegeld in een gouden oog
Auteur Carson McCullers
Secundaire auteur Tennessee Williams ; Molly van Gelder
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
Overige gegevens 140 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Reflections in a golden eye. - Boston : Houghgton, 1941. - Oorspronkelijke titel: Spiegelingen in een gouden oog / vertaald door Jo Fiedeldij Dop. - Amsterdam : Querido, 1983. - (in: De ballade van het trieste café & Spiegelingen in een gouden oog)
ISBN 9789025311841
PPN 424534843
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Eenzaamheid ; Obsessie
Taal Nederlands