Buitengewoon bewustzijn
Boek

Buitengewoon bewustzijn de octopus en de evolutie van de intelligentie (2020)/ Peter Godfrey-Smith, vertaald [uit het Engels] door Vera Sykora

Publicatie over de ontwikkeling van bewustzijn, waarin de auteur aangeeft dat octopussen in dat opzicht veel dichter bij de mens staan dan tot nu toe werd gedacht.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek is het resultaat van een onderzoek naar bewustzijn. De auteur verbindt biologie/evolutieleer met filosofie. Hij is naast wetenschapper ook diepzeeduiker en kwam in aanraking met octopussen. Hij ervaarde deze koppotige dieren als bijzonder en begon ze te observeren. Ook deed hij bronnenonderzoek en sprak hij met andere wetenschappers. Hij toont aan dat octopussen een bepaalde mate van intelligentie bezitten. Ze vertonen net als de mens sociaal gedrag, complex gedrag en hebben een groot zenuwstelsel. Ze lijken meer op ons dan we denken, zo stelt de auteur. Het boek behandelt ook vragen als: hoe is bewustzijn ontstaan, welke dieren kenden als eerste een vorm van subjectieve ervaring? De auteur stelt dat het bewustzijn van koppotigen zich parallel aan dat van de mens ontwikkelde. Hij is hoogleraar filosofie aan de City University van New York en hoogleraar wetenschapsgeschiedenis en -filosofie aan de Universiteit van Sydney. Het boek is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontstaan van bewustzijn en de plaats van de mensheid in de evolutie.

Specificaties

Nederlands | 9789000369881 | 296 pagina's

Titel Buitengewoon bewustzijn : de octopus en de evolutie van de intelligentie
Auteur Peter Godfrey-Smith
Secundaire auteur Vera Sykora
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, 2020
Overige gegevens 296 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Other minds. - New York : Farrar, Straus and Giroux, (c)2016
ISBN 9789000369881
PPN 426278860
Rubriekscode 413
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bewustzijn; Evolutie ; Inktvissen; Gedrag
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Bewustzijn