Vonkenregen
Boek

Vonkenregen augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon (2020)/ Hauke Friederichs, vertaald [uit het Duits] door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen

Overzicht in dagboekvorm van de politieke ontwikkelingen in Europa tijdens de laatste maand voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Op een zeer boeiende wijze verhaalt de Duitse historicus Hauke Friederichs in 'Vonkenregen' de aanloop naar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa. In dagboekstijl beschrijft hij vanaf 1 augustus tot 1 september 1939 de oplopende spanningen tussen Duitsland en Polen over de kwestie Danzig. Pogingen van mannen als de Britse ambassadeur in Berlijn Sir Neville Henderson, de Duitse diplomaat Ernst von Weizsäcker en de Hoge Commissaris van de Volkenbond Carl Jacob Burckhardt om de vrede te bewaren, mogen niet baten. Het Molotov-Ribbentrop-niet aanvals-Pact tussen de Sovjet-Unie en Duitsland verrast vriend en vijand en ondertussen bereidt de SS zich voor op een gefingeerde casus belli: de 'Poolse' aanval op de Duitse radiozender van Gleiwitz. De lezer weet hoe het afloopt, maar het boek leest als een thriller. De auteur heeft uit allerlei bronnen een fascinerend verslag weten samen te stellen, waarbij niet alleen politici en generaals een belangrijke rol spelen, maar ook ooggetuigen als de jonge student John F. Kennedy en de schrijver Thomas Mann hun ervaringen weergeven. Het boek is voorzien van enkele zwart-witfoto's, een literatuurlijst en register.

Specificaties

Nederlands | 9789400406667 | 424 pagina's

Titel Vonkenregen : augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon
Auteur Hauke Friederichs
Secundaire auteur Kris Lauwerys
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2020
Overige gegevens 424 pagina's - foto's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Funkenflug. - Berlijn : Aufbau Verlag, (c)2019
ISBN 9789400406667
PPN 425872785
Rubriekscode 928.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wereldoorlog II; 1939 ; Europa; 1939
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wereldoorlog II