Mijn moeders strijd
Boek

Mijn moeders strijd (2020)/ Murat Isik

Essay over de moeder van de auteur en haar emancipatiestrijd. Ze werd geboren in het Turkse dorp Baltas. Door haar huwelijk belandt ze in de jaren tachtig in de Amsterdamse Bijlmermeer (Nederland), waar ze ten tijde van deze publicatie nog altijd woont en werkt. Het essay verscheen in het kader van de boekenweek 2019.

Aanwezigheid

Recensie

Hoofdpersoon van dit boek is Aynur, de moeder van de auteur. Zij groeide op in een armoedig en stoffig dorp zonder stromend water en elektriciteit in het oosten van Turkije, als negende van elf kinderen (waarvan er maar drie volwassen werden) van ongeletterde Zaza's. Als tiener woont ze in Izmir, ontmoet ruimdenkender mensen en haar man en krijgt twee kinderen. Later - als het gezin in de Bijlmer woont - vindt ze een baan, ontwikkelt zich en scheidt uiteindelijk van haar gefrustreerde, geweldadige man. Op zijn unieke, sobere en meeslepende toon beschrijft Murat Isik het leven en de strijd van zijn moeder om te ontsnappen aan een leven in geestelijke en materiële armoede. En tegelijkertijd van het proces van schrijven van dit boek: zijn aanpak, de gesprekken met zijn moeder en zijn introspectie. Zijn bekroonde werken 'Wees onzichtbaar' en 'Verloren grond' - en nu dit boek - zijn een verrijking voor de Nederlandse literatuur. Betoverend mooi geschreven. Boeiend voor een groot publiek, van begin tot eind. In deze sterk uitgebreide editie van het Boekenweekessay 2019 gaat de auteur (1977) dieper in op zijn moeders leven en ook op het leven vol tegenslagen van zijn grootmoeder.

Specificaties

Nederlands | 9789026351242 | 158 pagina's

Titel Mijn moeders strijd
Auteur Murat Isik
Type materiaal Boek
Editie Tweede, herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, 2020
Overige gegevens 158 pagina's - 21 cm
Annotatie Op titelpagina:: "uitgebreide editie" - 1e druk: Amsterdam : Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, (c)2019. - (Boekenweekessay)
ISBN 9789026351242
PPN 424449102
Rubriekscode 315.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Turkse vrouwen; Emancipatie; Nederland; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Turkse vrouwen