(Op)nieuw geleerd, oud gedaan
Boek

(Op)nieuw geleerd, oud gedaan over het lerend vermogen van mensen met dementie (2020)/ Ruud Dirkse, Roy Kessels, Frans Hoogeveen, Irmgard van Dixhoorn

Gids voor familie en verzorgenden met voorbeelden en tips hoe het lerend vermogen van demtenterenden kan worden gestimuleerd.

Recensie

Bij dementie functioneren de hersenen minder goed, maar dementerenden zijn nog steeds in staat om nieuwe dingen te leren en 'vergeten' handelingen opnieuw te leren. Het stimuleren van dit lerend vermogen heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de dementerende en zijn omgeving. In het eerste deel van het boek wordt dit geïllustreerd aan de hand van de ervaringen van een psychogerontologe wier moeder dementerend is. Het deel sluit af met algemene aanbevelingen en praktische tips voor het stimuleren van het lerend vermogen van dementerenden (onder andere niet dwingen, niet laten falen, angst wegnemen, motiveren). Deel twee bevat 67 voorbeelden van het toepassen van het principe in de praktijk. De voorbeelden zijn voorzien van een symbool dat verwijst naar verschillende categorieën (onder andere taakanalyse, herhalen en kneden, stimuluscontrole, associatieleren, emotieleren). Het resultaat is een verhelderend, inspirerend en praktisch zelfhulpboek voor familie, vrienden en verzorgenden van dementerenden. Bevat vele kleurenfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789036825108 | 253 pagina's

Titel (Op)nieuw geleerd, oud gedaan : over het lerend vermogen van mensen met dementie
Uniforme titel Nieuw geleerd, oud gedaan Opnieuw geleerd, oud gedaan
Auteur Ruud Dirkse
Secundaire auteur Roy Kessels ; Frans Hoogeveen ; Irmgard van Dixhoorn
Type materiaal Boek
Editie Ongwijzigde herdruk;
Uitgave Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2020
Overige gegevens 253 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie 1e druk: Utrecht : Kosmos, 2011 - Met register
ISBN 9789036825108
PPN 426479009
Rubriekscode 606.15
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Leerproces; Dementerenden
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Dementie

Relaties/Serie

Moderne dementiezorg
Boek

Moderne dementiezorg (2009-..)

vol.
Uitgeleend