Franse para's in Drenthe
Boek

Franse para's in Drenthe 8-12 april 1945 ([2020])/ Harold de Jong, tekstbewerking: Erik Dijkstra ; tekstredactie: Kitty Janssen

Geschiedenis van de Franse parachutisten die in april 1945 werden gedropt achter de linies in Drenthe om verwarring te stichten en bruggen te veroveren.

Recensie

Operatie Amherst was bedoeld om de oprukkende Canadezen te helpen bij de bevrijding van Noord-Nederland. Ruim zevenhonderd Franse parachutisten werden in vijandelijk gebied gedropt met als doel bruggen te veroveren en verwarring te zaaien. In kleine groepjes opereerden ze vooral in Drenthe. Door het slechte weer was de start chaotisch. Toch worden er groepjes gevormd en gaan de Fransen onverschrokken de strijd aan. Met relatief weinig verliezen, doden ze honderden vijanden. De schrijver is beroepsmilitair en brengt met dit boek een nogal onbekend stukje geschiedenis aan het licht. De operaties worden voor zover mogelijk nauwkeurig en feitelijk beschreven. Op de betekenis van Amherst wordt slecht kort ingegaan. Daardoor blijft de lezer met veel vragen zitten. Vooral de vraag waarom de Franse soldaten zo snel hulp vragen van de bevolking, met als consequentie bloedige wraak van de Landwacht en de Duitsers, is er één die blijft hangen. Een indrukwekkend boek, rijk geïllustreerd met foto's en documenten. Voorzien van een bronnenoverzicht en een register op persoonsnamen. Voor geïnteresseerden in de Nederlandse geschiedenis ten tijde van de bezetting.

Specificaties

Nederlands | 9789023257271 | 146 pagina's

Titel Franse para's in Drenthe : 8-12 april 1945
Auteur Harold de Jong
Secundaire auteur Erik Dijkstra ; Kitty Janssen
Type materiaal Boek
Uitgave [Assen] : uitgeverij koninklijke van gorcum, [2020]
Overige gegevens 146 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, namenindex
ISBN 9789023257271
PPN 424748991
Rubriekscode Drenthe 938
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bevrijding; Drenthe; Wereldoorlog II ; Parachutisten; Fransen; Drenthe; 1945
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Drenthe