Het lied van de onbeminde
Boek

Het lied van de onbeminde = La chanson du mal-aimé ([2020])/ Guillaume Apollinaire, vertaald [uit het Frans] en toegelicht door Paul Claes

Nederlandse vertaling van een topwerk van Guillaume Apollinaire, pseudoniem van Wilhelm Kostrowicki (1880-1918), dat op speelse, zelfs humoristische wijze van een verloren liefde verhaalt.

Aanwezigheid

Recensie

Ondanks z'n korte leven ontwikkelde Guillaume Apollinaire, pseudoniem van Wilhelm Kostrowicki (1880-1918) zich als een literair vernieuwer. Dit imago won sindsdien nog aan waarde. Paul Claes vertaalde één van diens topwerken in het Nederlands en voegde er een toelichting en uitgebreide annotaties aan toe, wat het puzzelplezier danig verhoogt. 'Het lied van de onbeminde' verhaalt van een verloren liefde en bestaat uit 7 delen inclusief 3 intermezzi van in totaal 60 coupletten met elk 5 regels. De Franse versie staat telkens links, de Nederlandse rechts. Het werk doet door o.a. doorwrochte en gedurfde beeldspraak, humor, vlotte zegging en talrijke invalshoeken nog steeds fris aan. Claes, niet voor niets zelf dichter, balanceert op bewonderenswaardige wijze tussen vakmanschap en poëtische trouvailles, wat maakt dat de vertaling even overtuigend overkomt als het origineel: 'Mijn hart is zo zwaar als de kont / Van menige Damascener vrouw / O schat mijn liefde was te groot / En al te groot is nu mijn rouw / De zeven zwaarden zijn ontbloot'. Deze klassieke poëzie zal in de meeste bibliotheken zeker op z'n plaats zijn. Topwerk uit de moderne literatuur, voortreffelijk vertaald.

Specificaties

Nederlands | 9789493186088 | 65 pagina's

Titel Het lied van de onbeminde = La chanson du mal-aimé
Uniforme titel La chanson du mal-aimé
Auteur Guillaume Apollinaire
Secundaire auteur Paul Claes
Type materiaal Boek
Uitgave [Bleiswijk] : Uitgeverij Vleugels, [2020]
Overige gegevens 65 pagina's - 21 cm
Annotatie Gedichten in het Frans, met de Nederlandse vertaling
ISBN 9789493186088
PPN 427521483
Rubriekscode Frans 875
Taal Nederlands
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Apollinaire

Relaties/Serie

Franse reeks
Boek

Franse reeks (2015-...)

vol.
Uitgeleend