Oliver Twist
Boek

Oliver Twist naar Oliver Twist; or, the parish boy's progress van Charles Dickens (2020)/ bewerkt door Tiny Fisscher, met tekeningen van Annette Fienieg

Londen, ca. 1830. Weesjongen Oliver kan op zijn tiende eindelijk weg uit het armenhuis. Hij gaat werken bij een begrafenisondernemer, maar daar is het leven zo zwaar dat hij vlucht. Hij leeft op straat, tot de de oude Fagin hem opneemt in zijn huis. Maar Fagin blijkt aan het hoofd te staan van een dievenbende. Kan Oliver aan hem ontsnappen? Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Hertaling van de beroemde klassieker 'Oliver Twist' van Charles Dickens. Het boek verscheen in 1838 en Dickens scheef het verhaal als protest tegen de wantoestanden in armenhuizen. Het is dan ook niet zozeer het karakter van Oliver Twist dat centraal staat, maar de onderkant van de samenleving in die tijd. Oliver Twist is een zuivere ziel die machteloos staat tegen alle onrecht dat hem overkomt. Zijn verhaal is dat van een weeskind dat wordt uitgebuit door slechteriken. Als hij wegloopt om zijn eigen geluk te beproeven, komt hij terecht bij een dievenbende, waar hij na veel drama en toevalligheden kan ontsnappen om uiteindelijk het geheim van zijn afkomst te ontdekken en een geborgen thuis te vinden. De stijl doet ouderwets aan met een verteller die de lezer soms direct toespreekt en commentaar geeft op de gebeurtenissen en personages. De cartooneske personages brengen lichtheid in het verhaal, maar de moraal ligt er - trouw aan het origineel - dik bovenop. Mooi verzorgde uitgave met voor- en nawoord van Tiny Fisscher die het verhaal in de tijd plaatsen en met sfeervolle illustraties van Annette Fienieg. Ook geschikt voor volwassenen die het verhaal willen herlezen in moderne taal, en voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789021420172 | 291 pagina's

Titel Oliver Twist : naar Oliver Twist; or, the parish boy's progress van Charles Dickens
Auteur Tiny Fisscher
Secundaire auteur Charles Dickens ; Annette Fienieg
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Volt, 2020
Overige gegevens 291 pagina's - gekleurde illustraties - 25 cm
Annotatie Bewerking van: Oliver Twist : or the parish boy's progress. - Londoe : Bentley, 1838
ISBN 9789021420172
PPN 42638136X
Genre historische roman
Thematrefwoord Weeskinderen ; Londen; 19e eeuw ; Misdadigers ; Armoede
Taal Nederlands