Wat jij niet ziet
Boek

Wat jij niet ziet blinde vlekken, verborgen feiten en de gevaarlijke illusies van onze wereld (juni 2020)/ Ziya Tong, vertaling [uit het Engels]: Gies Aalberts

Wetenschapsjournaliste beschrijft hoe menselijk 'eigenaarschap' zich heeft ontwikkeld van evolutionaire overlevingsstrategie tot een voor de mens bedreigende eigenschap,omdat de mens allerlei blinde vlekken heeft waardoor hij de desastreuze uitkomsten van zijn handelenn op lange termijn niet voorziet.

Aanwezigheid

Recensie

De mens heeft gedurende de menselijke evolutie een systeem ontwikkeld om te overleven en zeer succesvol te worden: eigenaarschap. In eerste instantie was overleven een kwestie van het verkrijgen van voedsel, energie, tijd en ruimte om te gedijen. Maar nu is eigenaarschap een doel op zich geworden: we willen over alles beschikken, behalve over ons afval. In dit belangrijke en boeiende boek laat de Canadese wetenschapsjournaliste zien hoe dat eigenaarschap ontspoord is, omdat we allerlei blinde vlekken hebben, waardoor we de uiteindelijk desastreuze uitkomsten van ons handelen veelal niet kunnen overzien. We staan wellicht op de rand van uitsterven. Tong schreef een bijzonder boek, dat leest als een trein en dat verbluffende details en beschrijvingen bevat die je anders naar de wereld en samenleving om je heen doen kijken. Het leest als een wetenschapspopulariserend boek dat op essayistische wijze talloze onderling verknoopte onderwerpen langsgaat, maar het is uiteindelijk vooral een pleidooi om onze manier van leven te veranderen. Boeiend en buitengewoon belangrijk boek, actueel en indringend. Aanrader en geschikt voor een breed publiek en liefhebbers van bijvoorbeeld de boeken van Harari.

Specificaties

Nederlands | 9789083058610 | 408 pagina's

Titel Wat jij niet ziet : blinde vlekken, verborgen feiten en de gevaarlijke illusies van onze wereld
Auteur Ziya Tong
Secundaire auteur Gies Aalberts
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : UitgeverIJ, juni 2020
Overige gegevens 408 pagina's - 24 cm
Annotatie Met register - Vertaling van: The reality bubble. - Popaganda Productions Inc, 2019
ISBN 9789083058610
PPN 426295250
Rubriekscode 506
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurwetenschappen; Wetenswaardigheden
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Natuur-wetenschappen