De vrouw die van Picasso bleef houden
Boek

De vrouw die van Picasso bleef houden (2020)/ Julia Blackburn, met tekeningen van Jeffrey Fisher ; vertaald [uit het Engels] door Paul van der Lecq

In 42 korte poëtische teksten verplaatst de auteur zich, deels gebaseerd op feiten en deels op fantasie, in Marie-Theérèse Walther, de minnares van schilder Pablo Picasso.

Recensie

Julia Blackburn (1948, Londen), dochter van dichter Thomas Blackburn, schrijft fictie en non-fictie. In dit boekje, met helaas alleen de Nederlandse vertaling, verplaatst ze zich middels 42 ultrakorte en chronologisch ingedeelde scènes in Picasso's minnares Marie-Thérèse Walther. Ze laat feiten van de wederzijdse maar ongelijkwaardige fascinatie in veronderstellingen en pure fantasie overgaan en doet dat voldoende overtuigend. Ze gebruikt zelfs een gefingeerde brief van de kunstenaar. Het register is dat van verhaaltjes met soms een pakkend beeld of een treffende mededeling: 'Later / gaf hij me het huis / in Zuid-Frankrijk, / de plek waar ik / me nog weer later / van het leven beroofde'. De ingehouden, zelfs laconieke toon blijkt een goede keuze, maar de stijl is te vlak en de verdieping reikt niet ver. Op gepaste momenten komt het zo belangrijke thema van destructie, nooit ver weg bij Picasso, wel duidelijk aan bod. De klein afgebeelde illustraties, eentje per tekst, hebben nauwelijks meerwaarde, de minst speelse zijn ondermaats. De kwaliteiten van de bundel lopen dus nogal uiteen.

Specificaties

Nederlands | 9789403199900

Titel De vrouw die van Picasso bleef houden
Auteur Julia Blackburn
Secundaire auteur Jeffrey Fisher ; Paul van der Lecq
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2020
Overige gegevens 60 ongenummerde pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The woman who always loved Picasso. - Manchester : Carnacet, (c)2020
ISBN 9789403199900
PPN 425871282
Rubriekscode Engels 875
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Picasso, Pablo; Gedichten ; Walter, Marie-Thérèse; Gedichten
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Picasso