Maar waar kom je écht vandaan?
Boek

Maar waar kom je écht vandaan? 100 verhalen over de Nederlandse identiteit (2020)/ Robert Vuijsje

Korte interviews met Nederlanders met een migratieachtergrond over de omgang met hun herkomst en ervaringen met diversiteit en discriminatie.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (Nederlands journalist en schrijver met joodse roots) schetst in honderd korte interviews met Nederlanders met een migratieachtergrond een beeld van hun achtergrond en afkomst en de rol die deze spelen in het dagelijks leven. Wie hoort erbij in dit land, wie juist niet en waarom? Opmerkelijk genoeg spreekt de auteur diverse keren over 'de autochtone Nederlander' zonder precies uit te leggen wie daarmee bedoeld wordt. Bovendien is deze term, zoals de auteur zelf terecht aangeeft, niet meer gangbaar. Volgens hem spreken we tegenwoordig van 'de witte Nederlander', een term die echter, zeker in officiële documenten, nooit gebruikt wordt. Bij elk interview worden het beroep, geboorteland en geboortejaar van de geïnterviewde vermeld. In een klein kader aan het begin van elk vraaggesprek gaan de betrokkene in op enkele trefwoorden zoals: 'Nederlands', 'Partner', 'Mohammedcartoons' of 'Wit of blank'? Vlot en helder geschreven; een onmisbaar boek voor wie het moderne Nederland wil begrijpen. De interviews verschenen eerder in de Volkskrant.

Specificaties

Nederlands | 9789048859634 | 414 pagina's

Titel Maar waar kom je écht vandaan? : 100 verhalen over de Nederlandse identiteit
Auteur Robert Vuijsje
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Lebowski Publishers, 2020
Overige gegevens 414 pagina's - 21 cm
Annotatie Interviews eerder gepubliceerd in De Volkskrant
ISBN 9789048859634
PPN 428216102
Rubriekscode 328.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Identiteit; Allochtonen; Interviews ; Nationale identiteit ; Identiteit; Mensen met een migratieachtergrond; Interviews
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Identiteit