Dat hadden we nooit moeten doen
Boek

Dat hadden we nooit moeten doen de PvdA en de neoliberale revolutie van de jaren negentig (2020)/ Duco Hellema en Margriet van Lith

Overzicht van de ontwikkelingen binnen de PvdA, die in de jaren negentig ging sympatiseren met het neoliberalisme, dat de nadruk legt op individuele verantwoordelijkheid en persoonlijk initiatief.

Aanwezigheid

Recensie

Hoe veranderde in de jaren negentig de Partij van de Arbeid van 'Partij van de Armoede' in een partij met sympathie voor neoliberaal denken, en een mensvisie met individuele verantwoordelijkheid en persoonlijk initiatief? Wat deed de partij haar 'ideologische veren' afschudden? Dit boek van emeritus-hoogleraar geschiedenis Duco Hellema en oud-parlementair journaliste en zelfstandig speechschrijfster Margriet van Lith brengt dat levendig en nauwgezet in beeld. Het toont waardoor men positief werd tegenover verzelfstandiging en privatisering van overheidsdiensten. Na de val van de Berlijnse Muur regeerde de partij met het CDA en daarna met de VVD en D66 (Paars) en was medeverantwoordelijk voor bezuinigingen, sociale saneringen en marktwerkingsbeleid die strijdig leken met oude idealen van de sociaaldemocratie. Mede door de achtergronden en duiding van fundamentele tijdsdocumenten en terugkijkende vraaggesprekken met een diversiteit aan betrokkenen - 'dat hadden we nooit moeten doen' - is dit uitstekend leesbaar boek over politiek en maatschappij, bijzonder waardevol en actueel relevant. Met eindnoten en een overzicht van bronnen en literatuur.

Specificaties

Nederlands | 9789044644302 | 301 pagina's

Titel Dat hadden we nooit moeten doen : de PvdA en de neoliberale revolutie van de jaren negentig
Auteur Duco Hellema
Secundaire auteur Margriet van Lith
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 301 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789044644302
PPN 424474298
Rubriekscode 333.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen PvdA ; Neoliberalisme
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Politieke partijen