Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Een vreemde in de wereld
Boek

Een vreemde in de wereld (september 2020)/ Simon Stranger, vertaling [uit het Noors] Janke Klok en Lucy Pijttersen

De Noorse schrijver ziet parallellen tussen zijn eigen leven en dat van de 17de-eeuwse Jan van Riebeeck, stichter van de Kaapkolonie, en dat van twee (fictieve) personages uit Zuid-Afrika aan het eind van de 20ste eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Een roman over een meisje uit een gekleurde wijk in Kaapstad die gesaneerd wordt voor de witte bevolking, een zwarte jongen uit Kaapstad die door een wit gezin wordt geadopteerd, Jan van Riebeeck die de eerste Nederlandse handelspost op Kaap de Goede Hoop sticht en de Noorse auteur die niet weet wie zijn voorouders zijn. Het boek beslaat de periode 1651-2012 en de auteur beschrijft de relatie tussen blank en zwart, rijk en arm in Zuid-Afrika, van de eerste nederzetting van Jan van Riebeeck, via het Afrikaans Nationaal Congres en Nelson Mandela tot aan Zuid-Afrika in 2012. De auteur ziet parallellen, zoals ontheemd zijn, tussen zijn eigen leven en dat van de (al dan niet fictieve) personen die hij in zijn boek opvoert. Daarbij meandert hij van de ene verhaallijn naar de andere. Niet alles is even interessant en soms worden te veel details vermeld, maar de belangrijkste elementen vormen een sterk geheel, waarbij verschillen in tijd en ruimte vaak naadloos in elkaar overgaan op basis van situaties, geuren en belevenissen. Goed geschreven en vertaalde roman uit 2012, waarin aan het eind de belangrijkste verhaallijnen samenvallen. De roman 'Blijf hun namen noemen' van de auteur (1976), die ook enkele succesvolle kinderboeken schreef, is bekroond met de Noorse boekverkopersprijs 2018.

Specificaties

Nederlands | 9789402705881 | 443 pagina's

Titel Een vreemde in de wereld
Auteur Simon Stranger
Secundaire auteur Janke Klok ; Lucy Pijttersen
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : HarperCollins, september 2020
Overige gegevens 443 pagina's - 22 cm
Annotatie Omslag vermeldt: Een familiegeschiedenis in Zuid-Afrika - Vertaling van: En fremmed i verden. - Oslo : Tiden Norsk Forlag, (c)2012
ISBN 9789402705881
PPN 425881946
Genre sociale roman
Thematrefwoord Zuid-Afrika ; Apartheid ; Adoptiekinderen ; Riebeeck, Jan van ; Eenzaamheid
Taal Nederlands