Mijn moeder is een gorilla
Boek

Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog) (2020)/ Frida Nilsson, met illustraties van Martijn van der Linden ; vertaald [uit het Zweeds] door Femke Muller

Jonna (9, ik-persoon) woont al heel lang in een kindertehuis. Tot ze op een dag, tot haar grote schrik, wordt geadopteerd door een gorilla. Haar nieuwe huis is een leegstaande fabriek waar Gorilla een ijzerhandel heeft. Is het eigenlijk wel zo erg om Gorilla als moeder te hebben? Vanaf ca. 9 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Jonna (9 jaar, ik-persoon) woont al haar hele leven in kindertehuis De Paardenbloem waar het leven bepaald geen pretje is. Op een dag rijdt een roestige auto met een opvallende bestuurder het grindpad op om een kind uit het tehuis te adopteren. De bestuurder is een bijna twee meter lange gorilla die een oud-ijzerhandel bestiert. Jonna wordt als adoptiekind uitgekozen en moet met frisse tegenzin mee. Gaandeweg groeit een hechte band tussen de twee. De gorilla als moederfiguur wordt een vertrouwde factor en omgedoopt tot Gorilla. Een nare gemeente-inspecteur dwingt Gorilla het fabrieksterrein te verkopen waardoor Jonna weer in het kindertehuis komt. Dat mag nooit meer gebeuren. De verhouding tussen Jonna en gorilla is prachtig beschreven. De opvallende titel en het aansprekende omslag trekken de aandacht. De zwart-witillustraties van Martijn van der Linden zijn aangename kijkmomenten. Het verhaal is vakkundig uit het Zweeds vertaald. In 2018 verscheen het eerste in het Nederlands vertaalde boek van de auteur 'Piraten van de IJszee'*. Fantasievol verhaal waarbij de vrolijkheid als toplaag dient maar onderliggend diverse serieuze thema's bevat zoals een verblijf in een tehuis, vooroordelen en jezelf zijn. Vanaf ca. 9 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045124582 | 135 pagina's

Titel Mijn moeder is een gorilla : (en wat dan nog)
Auteur Frida Nilsson
Secundaire auteur Martijn van der Linden ; Femke Muller
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij, 2020
Overige gegevens 135 pagina's - zwart-wit illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Apstjärnan. - Stockholm : Natur och Kultur, 2005
ISBN 9789045124582
PPN 426381203
Thematrefwoord Kindertehuizen ; Adoptie ; Vooroordelen ; Identiteit
Taal Nederlands