De nutteloze monden
Boek

De nutteloze monden een spel in twee bedrijven en acht scènes ([2020])/ Simone de Beauvoir, uit het Frans vertaald door Eva Wissenburg

Toneelstuk van Simone de Beauvoir (1908-1986), geschreven in WO II, met als thema's de vrijheid van het individu en een gelijkwaardige plaats voor de vrouw; tevens te zien als protest tegen de Jodenvervolging.

Aanwezigheid

Recensie

Maar één toneelstuk heeft Simone de Beauvoir (1908-1986) ooit geschreven. Het speelt in de 14e eeuw, in het Belgische stadje Vaucelles. Dat heeft zich losgemaakt van zijn Bourgondische vorst en een stadsraad ingesteld. De bouw van een belfort moet die historische daad kracht bijzetten. Maar de vorst is teruggekeerd en belegert al langere tijd de stad. Er is groot gebrek aan eten en drinken. In hoge nood besluit de stadsraad om de 'nutteloze monden' (vrouwen, kinderen en bejaarden) de stad uit te jagen, in de armen van de belegeraars. Dit alles is niet historisch, maar wél naar elders waargebeurde feiten. Niet lang daarvoor heeft Vaucelles radicaal gekozen voor de vrijheid en nu zou de stadsraad dictatoriaal beslissen in het belang van 'de stad' in plaats van 'de mens'? Dat dilemma, dé vraag waar vrijheid begint en hoe de vrouw daarin veel minder vrij is, dat hoort tot de kern van De Beauvoirs werk. Daarbij is het stuk ontstaan tijdens WO II (gepubliceerd in 1945) en kan gezien worden als 'verborgen' aanklacht tegen de Jodenvervolging. Belangrijk dus dat deze tekst nu beschikbaar is, met nawoord van de vertaalster.

Specificaties

Nederlands | 9789493186132 | 108 pagina's

Titel De nutteloze monden : een spel in twee bedrijven en acht scènes
Auteur Simone de Beauvoir
Secundaire auteur Eva Wissenburg
Type materiaal Boek
Uitgave [Bleiswijk] : Uitgeverij Vleugels, [2020]
Overige gegevens 108 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Les bouches inutiles. - Parijs : Éditions Gallimard, 1945
ISBN 9789493186132
PPN 427406390
Rubriekscode Frans 885
Taal Nederlands
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Toneel

Relaties/Serie

Franse reeks
Boek

Franse reeks (2015-...)

vol.
Uitgeleend