Les misérables
DVD

Les misérables ([2020])/ un film de Ladj Ly

Agent Stéphane is onlangs van de provincie naar Parijs verhuisd. Samen met twee ervaren collega's vormt hij een anti-criminaliteitsbrigade in de voorstad Montfermeil, een wijk waar de spanningen hoog oplopen.

Aanwezigheid

Recensie

Speelfilmdebuut van de Franse regisseur Ladj Ly met Damien Bonnard (Dunkirk). Het verhaal speelt in de zomer van 2018, kort nadat Frankrijk wereldkampioen voetbal werd. Agent Stéphane Ruiz is onlangs van de provincie naar Parijs verhuisd. Samen met zijn ervaren collega's Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga) vormt hij een anti-criminaliteitsbrigade die in de voorstad Montfermeil patrouilleert. Wanneer ze tijdens een incident een tiener verwonden, blijkt dat al hun acties gefilmd worden door een drone, die bestuurd wordt door een jonge nerd. Daarna lopen de spanningen in de wijk steeds verder op. Ly, geboren in Mali, groeide zelf op in Montfermeil, de titel van de film verwijst naar het boek van Victor Hugo, dat zich deels in dezelfde wijk afspeelt. De recensenten geven 4 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl): '(...) Sterke toevoeging aan het Franse banlieue-genre wordt nooit melodramatisch of voorspelbaar, en laat mooi zien hoe makkelijk de vlam in de pan kan slaan in wijken waar onderhuidse spanningen, politiegeweld en armoede de sfeer bepalen. (...)' Coen van Zwol (NRC 18-2-'20): '(...) Ladj Ly mixt knap humor, spanning en tragiek. Zijn toon is niet fatalistisch, (...)' Winnaar van de juryprijs in Cannes, genomineerd voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

Specificaties

Frans | 5414937033775

Titel Les misérables
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Ladj Ly ; Damien Bonnard ; Alexis Manenti
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Paradiso Films, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (100 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica. - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Frankrijk : Srab Films, (c)2019
ISBN 5414937033775
PPN 428246176
Genre sociale roman
Thematrefwoord Parijs ; Rellen
Taal Frans