De laatste Vermeer
Boek

De laatste Vermeer Han van Meegeren - vervalser en verrader (2020)/ Jonathan Lopez, vertaald [uit het Engels] door Koen Kleijn

Publicatie, mede op basis van niet eerder bekende documenten, over de kunstvervalser Han van Meegeren (1889-1947) en bedrog in de kunstwereld.

Aanwezigheid

Recensie

De New Yorkse kunsthistoricus Jonathan Lopez (1969) gebruikte nog niet eerder bekende documenten en wist daardoor veel onjuistheden over Han van Meegeren (1889-1947), de beroemde vervalser, de wereld uit te helpen. Niet bepaald gewaardeerd door kunstkenners, wilde Van Meegeren wel eens laten zien wat hij kon en vervalste de 'Emmaüsgangers' van Vermeer. Hij imiteerde hem zoveel mogelijk. Als men dit werk zou waarderen, dan zou hij bekendmaken dat het een vervalsing was. Na de Tweede Wereldoorlog verkocht hij zijn vervalste 'Christus en De Overspelige Vrouw' van Vermeer voor een hoog bedrag aan de oorlogsmisdadiger Hermann Goering. Vanwege dit bedrog kan niet staande worden gehouden, zoals wel is beweerd, dat hij een collaborateur zou zijn geweest. In dit boeiende, gedetailleerde verhaal over bedrog in de kunstwereld komt Van Meegeren naar voren als enerzijds een ingenieuze kunstenaar en anderzijds een door de wol geverfde boef. Met uitgebreide bibliografie, illustratieverantwoording en personenregister. Een boeiend werk voor eenieder met interesse in de gang van zaken in de kunstwereld. Vanwege de nog niet eerder geraadpleegde bronnen een unieke aanvulling op de vele publicaties over de kunstvervalser Han van Meegeren.

Specificaties

Nederlands | 9789044641172 | 350 pagina's

Titel De laatste Vermeer : Han van Meegeren - vervalser en verrader
Auteur Jonathan Lopez
Secundaire auteur Koen Kleijn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 350 pagina's - foto's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The man who made Vermeers. - (c)2008
ISBN 9789044641172
PPN 426281888
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Meegeren, Han van; Biografieën
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Meegeren