Een eeuw van licht
Boek

Een eeuw van licht het leven van Christiaan Huygens (2020)/ Hugh Aldersey-Williams, vertaald [uit het Engels] door Ineke van den Elskamp en Gertjan Wallinga

Biografie van de Nederlandse wis- en natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695), die als eerste wiskundige formules gebruikte voor het oplossen van natuurkundige problemen.

Aanwezigheid

Recensie

De naam van de wis- en natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695) is sterk overschaduwd door die van zijn tijdgenoot Isaäc Newton (1642-1727). Naar de mening van biograaf Aldersey Williams is dit ten onrechte en is Christiaan Huygens de grootste wetenschapper van de tweede helft van de zeventiende eeuw. Hij was de eerste die voor de oplossing van natuurkundige problemen wiskundige formules toepaste - de basis van de moderne wetenschap -, hij ontvouwde een golftheorie van het licht, beschreef als eerste het concept van de middelpuntvliedende kracht, ontdekte met zelfgebouwde telescopen de ring en de maan Titan van Saturnus en verfijnde het uurwerk. Deze intellectuele biografie, knap maar soms ook gekunsteld geschreven, beschrijft Huygens'ontdekkingen, plaatst hem in het internationale wetenschappelijke milieu, waarvan hij een sleutelfiguur was, en besteedt tevens aandacht aan zijn familie, met name aan vader Constantijn, dichter en diplomaat. Een boeiend boek. Van betekenis als biografie van een van de grote figuren van de Gouden Eeuw. Voor een beperkt publiek van wis- en natuurkundigen en wetenschapshistorici. Met noten, bibliografie en register.

Specificaties

Nederlands | 9789400405561 | 486 pagina's

Titel Een eeuw van licht : het leven van Christiaan Huygens
Auteur Hugh Aldersey-Williams
Secundaire auteur Ineke van den Elskamp ; Gertjan Wallinga
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2020
Overige gegevens 486 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Dutch light. - London : Picador, (c)2020
ISBN 9789400405561
PPN 42587284X
Rubriekscode 530.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Huygens, Christiaan; Biografieën
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Huygens