Allemaal de schuld van Montgomery
Boek

Allemaal de schuld van Montgomery de familie Van Rossem in de laatste oorlogsmaanden ([2020])/ Maarten van Rossem

Aan de hand van brieven en omlijst met een historisch kader beschrijft de Nederlandse historicus (1943) het wedervaren van zijn familie in Wageningen van september 1944 tot de zomer van 1945, het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Aan de hand van veertien lange brieven, twaalf van zijn grootvader en twee van een tante, beschrijft Van Rossem (1943) de belevenissen van zijn familie van september 1944 tot de zomer van 1945. Dit alles is omlijst met een historisch kader. De combinatie van 'petite histoire' en de historische uitleg maken het tot een zeer lezenswaardig boek. Van Rossem heeft zich terdege verdiept in de zaken die de revue passeren: operatie Market Garden, de Hongerwinter en de bevrijding. De historische context stelt de lezer in staat de brieven van grootvader en tante beter te duiden. Van Rossem weet met name over de Hongerwinter het traditionele beeld over oorzaken en ware aard van de ramp door te prikken en de ware feiten weer te geven. Helaas is dat niet gelukt wat betreft Market Garden. In dat deel van het boek vinden we helaas weer wel de gebruikelijke mythes, halve waarheden en onjuistheden. De ongetwijfeld provocerend bedoelde titel is in dit verband dan ook uiterst ongelukkig gekozen. Met enkele kaartjes, een lijst van geraadpleegde literatuur en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789046827864 | 128 pagina's

Titel Allemaal de schuld van Montgomery : de familie Van Rossem in de laatste oorlogsmaanden
Auteur Maarten van Rossem
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, [2020]
Overige gegevens 128 pagina's - kaarten - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789046827864
PPN 427569753
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Families; Nederland; Wereldoorlog II; 1944; Brieven ; Families; Nederland; Wereldoorlog II; 1945; Brieven
Trefwoord Wageningen
Market-Garden, Operatie
Burgers
Brieven
Evacuatie
Bevrijding
Wereldoorlog II
Collectie Market-Garden
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II