Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De avond is ongemak
Dwarsligger

De avond is ongemak ([2020])/ Marieke Lucas Rijneveld

De dood van een jongen uit een gereformeerd gezin heeft grote invloed op het leven van zijn ouders en zijn broer en zussen.

Aanwezigheid

Recensie

Twee dagen voor kerst waagt Matthies een poging om via het ijs naar 'de overkant' te schaatsen. Hij zakt door het ijs en sterft. De ouders zwijgen over de dood van hun zoon. Moeder stopt met eten, vader leest niet langer voor. De naamloze tienjarige ik-figuur doet haar jas niet meer uit, zelfs als het hoogzomer wordt en wordt daardoor met Jas aangesproken. Bij haar broer Obbe en zus Hanna zoekt ze tevergeefs op extreme manieren troost. Wanneer de MKZ-crisis toeslaat, wordt de sfeer in het zwaar gereformeerde gezin nog beklemmender. De overkant blijft voor Jas het symbool voor de ontsnapping aan het knellende bestaan. Ze doorloopt de diverse stadia van de rouw: ontkenning, boosheid, marchanderen, verdriet en depressie en aanvaarding. De auteur (1991) is schatplichtig aan Jan Wolkers door bloemrijk taalgebruik, motto, het thema van de overleden broer en de rol van seksualiteit. Een ontwikkelingsroman in drie delen: dood Matthies, langzaam uiteenvallen van het gezin en onontkoombaar einde. Overvloedige herhaling van (Bijbelse) motieven en thema's en overdaad aan beeldende metaforen scheppen afstand, wat inleving in de personages in de weg kan staan. Longlist Libris Literatuur Prijs 2019, winnaar ANV Debutantenprijs 2019 en winnaar International Booker Prize 2020. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789049808204 | 415 pagina's

Titel De avond is ongemak
Auteur Marieke Lucas Rijneveld
Type materiaal Dwarsligger
Editie Dertiende druk;
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger®, [2020]
Overige gegevens 415 pagina's - 12 cm
Annotatie Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact - 1e druk: Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2018
ISBN 9789049808204
PPN 428243002
Genre kinderleven
Thematrefwoord Christelijk milieu
Taal Nederlands