De magie van eilanden
Boek

De magie van eilanden een reis langs oude en nieuwe eilanden ([2020])/ Alastair Bonnett, vertaling [uit het Engels]: Jeske Nelissen ; redactie: Arie de Geus

Verslag van reizen naar eilanden met bijzondere verhalen, die door mensenhand zijn gevormd, toevallig zijn ontstaan, dreigen te verdwijnen of nog in planning zijn.

Aanwezigheid

Recensie

Verspreid over de wereld zijn er ontelbare eilanden te vinden, maar in dit boek doet Alastair Bonnett (1964) verslag van zijn reizen naar bijzondere exemplaren. Het gaat dan om eilanden die door mensenhand zijn gevormd, toevallig zijn ontstaan, dreigen te verdwijnen of nog in planning zijn. In de eerste categorie vallen het Palmeiland in Dubai, het luchthaveneiland van Hongkong, maar verrassend genoeg ook onze Flevopolder, die hier in Nederland niet als een eiland wordt beschouwd. De eilanden van plastic afval in de Stille Oceaan zijn ook zo'n twijfelgeval, al is er een organisatie die ze als dusdanig door de VN erkend wil krijgen om deze milieuproblematiek op de kaart te zetten. Voet aan land zetten op deze eilanden zal nooit lukken, maar enkele andere van de twaalf eilanden die Bonnett beschrijft, zijn door hun ligging of omstandigheden ook zeer moeilijk bereikbaar, waardoor het een avontuurlijke onderneming werd om er te komen. Het boek leest dan ook als het journaal van een ontdekkingsreiziger, terwijl de schetsmatige kaartjes in zwart-wit enigszins de indruk wekken van geheimzinnige schateilanden. Weliswaar sober vormgegeven, maar uitstekend geschreven reisboek met originele invalshoeken voor wat betreft het fenomeen 'eiland'. Met literatuurlijst en register.

Specificaties

Nederlands | 9789464040104 | 253 pagina's

Titel De magie van eilanden : een reis langs oude en nieuwe eilanden
Auteur Alastair Bonnett
Secundaire auteur Jeske Nelissen ; Arie de Geus
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Fontaine Uitgevers, [2020]
Overige gegevens 253 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The age of islands. - London : Atlantic books, (c)2020
ISBN 9789464040104
PPN 427576482
Rubriekscode 567
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Eilanden
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Eilanden