De leunstoel van de SS-officier
Boek

De leunstoel van de SS-officier het geheime leven van een nazi onthuld (2020)/ Daniel Lee, vertaald [uit het Engels] door Margreet de Boer en Martine Both

Levensgeschiedenis van een SS-officier en zijn familie, naar aanleiding van de toevallige vondst van persoonlijke documenten.

Aanwezigheid

Recensie

Bij het stofferen van een oude stoel duiken er documenten op van Robert Griesinger. Omdat de papieren duidelijk uit de periode stammen van Nazi-Duitsland, nodigt dit uit in een duik in het verleden van deze persoon. Na jarenlang onderzoek komt er een redelijk compleet beeld tot stand van deze 'gewone' SS-officier. Wat waren de beweegredenen van deze Robert en hoe reageert de familie als dit oorlogsverleden boven water komt? De schrijver is docent moderne geschiedenis. Hij heeft geschreven over de joodse bevolking tijdens de periode van Vincy-Frankrijk. Met dit boek laat hij zien welke mechanismen er toe leiden dat gewone mensen tot de gruwelijkste daden in staat zijn. Ook beschrijft hij helder het zwijgen en ontkennen van de Duitsers en hun bondgenoten. Dit werkt door tot in de derde generatie. Het boek dwingt respect af als het gaat om het volhardende speurwerk van de schrijver. Van Roberts prille jeugd tot zijn dood, het is een compleet beeld. Geïllustreerd met zwart-witfoto's van Robert en zijn familie. Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789000355556 | 319 pagina's

Titel De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld
Auteur Daniel Lee
Secundaire auteur Margreet de Boer ; Martine Both
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, 2020
Overige gegevens 319 pagina's - foto's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The SS officer's armchair. - London : Jonathan Cape, (c)2020
ISBN 9789000355556
PPN 426278275
Rubriekscode Duitsland 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nazi's; Duitsland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Nazi's