De witte ziekte
Boek

De witte ziekte (2020)/ Karel Capek, uit het Tsjechisch vertaald en van een voorwoord voorzien door Kees Mercks ; illustratie Otakar Mrkvicka

In een land geleid door een oorlogszuchtig leider breekt een dodelijke ziekte uit waarbij het lichaam vermarmert. Een arts ontdekt een geneesmiddel, maar wil de formule alleen prijsgeven aan leiders die voor vrede kiezen.

Aanwezigheid

Recensie

De 20e eeuw heeft een aantal romans opgeleverd over een pandemische ramp. 'De pest' (Camus) en 'De stad der blinden' (Saramago) zijn de bekendste. Uiteraard staan die door corona in hernieuwde belangstelling. Dat geldt ook voor 'De witte ziekte', een interessant toneelstuk van de 'vergeten' Tsjechische auteur Karel Capek (1890-1938). Het ging in première in 1937, ook al in Nederland, en werd direct ook verfilmd. 'Hot' dus, toen. De nazi-dreiging van destijds was een belangrijke aanleiding voor het fatalistische verhaal. In een oorlogszuchtige natie is de dodelijke 'witte ziekte' (het lichaam 'vermarmert' en wordt gevoelloos) uitgebroken. Het land wordt geleid door 'de Maarschalk', een militaristische dictator, die zich voorbereidt op oorlog. Een arts in 's lands beste kliniek heeft een geneesmiddel ontdekt, maar wil de formule alleen prijsgeven aan leiders die voor duurzame vrede kiezen. Bijna zwicht de inmiddels zieke maarschalk, maar dan wordt de arts door een opgezweepte volksmassa gelyncht. Breedsprakig, niet meteen speelbaar misschien, maar wel zéér goed leesbaar. Met voorwoord van de vertaler.

Specificaties

Nederlands | 9789061434733 | 95 pagina's

Titel De witte ziekte
Auteur Karel Čapek
Instelling /Stichting Slavische Literatuur, Amsterdam
Secundaire auteur Kees Mercks ; Otakar Mrkvicka
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Pegasus, 2020 - Amsterdam : Stichting Slavische Literatuur
Overige gegevens 95 pagina's - illustratie - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Bílá nemoc . - 1937
ISBN 9789061434733
PPN 42848283X
Rubriekscode Tsjechisch 885
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Epidemieën; Toneelstukken
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Epidemieën

Relaties/Serie

Slavische cahiers
Boek

Slavische cahiers (2005-...)

vol. 38
Uitgeleend