Wat is leven?
Boek

Wat is leven? de vijf basisbegrippen van de biologie ([2020])/ Paul Nurse, uit het Engels vertaald door Alexander van Kesteren

Uitleg over de basisbegrippen van de biologie en hun onderlinge samenhang, met voorbeelden van historische ontwikkelingen, de dagelijkse praktijk van wetenschappelijk onderzoek en over hoe kennis kan helpen om de wereld ten goede te veranderen.

Aanwezigheid

Recensie

De vijf basisbegrippen van de biologie, volgens de Britse geneticus en Nobelprijswinnaar Paul Nurse (1949) de cel, het gen, evolutie door natuurlijke selectie, de chemie van het leven en het leven als wonder van informatie, worden in afzonderlijke hoofdstukken in onderlinge samenhang geplaatst. Veel voorbeelden van historische ontwikkelingen, maar ook van dagelijkse praktijk van wetenschappelijk onderzoek maken het heel leesbaar. Celdeling is nodig, maar kan ongecontroleerd (kanker) ook tot sterfte leiden; actueel ook is een paragraaf over vroegere plagen en corona. In de twee laatste, samenvattende hoofdstukken komt Nurse terug op de vraag wat leven is en geeft hij zijn mening over hoe kennis kan helpen om de wereld ten goede te veranderen. De mensheid zal de wereld moeten begrijpen om ervoor te kunnen zorgen, 'Politici komen aan de beurt ná de wetenschap, niet ervóór'. De tekst is ondanks de duidelijke vergelijkingen en voorbeelden pittig, vergt concentratie en een behoorlijke opleiding dan wel interesse. Niet het eerste boek over dit onderwerp, maar wel een up-to-date invulling.

Specificaties

Nederlands | 9789044544183 | 173 pagina's

Titel Wat is leven? : de vijf basisbegrippen van de biologie
Auteur Paul Nurse
Secundaire auteur Alexander van Kesteren
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2020]
Overige gegevens 173 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: What is life? : understanding biology in five steps. - David Fickling Books, (c)2020
ISBN 9789044544183
PPN 427901928
Rubriekscode 573
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Biologie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Biologie