De aftrap op
Boek

De aftrap op roman ([2020])/ Bel Kaufman, vertaald [uit het Engels] door Karina van Santen en Marian van der Ster ; met een voorwoord van Gerwin van der Werf

Als Sylvia Barrett haar loopbaan als docente op een middelbare school in New York begint, wordt ze niet snel ontmoedigd door overbodige regels, armzalige faciliteiten en laaggeletterdheid van de leerlingen.

Aanwezigheid

Recensie

Tragikomische roman over de belevenissen van een beginnende lerares Engels op een middelbare school in New York. Het boek is een Amerikaanse klassieker uit 1964. Het roept nog steeds herkenning op en laat zien waar het in het onderwijs om draait: liefde voor de leerling. Maar het is een hele kunst voor de leraar om die liefde vol te houden en te vertalen naar leerlingen (allemaal kwetsbare individuen). Hoewel het boek is gebaseerd op eigen ervaringen, heeft Bel Kaufman (1911-2014) gekozen voor de romanvorm: zo kon zij haar belevenissen op verschillende scholen clusteren, comprimeren en stroomlijnen. De roman is een knappe compositie van brieven, dagboeknotities, reacties van leerlingen (inclusief schrijffouten), memo's van de schoolleiding, verslagen van de inspectie enz. Deze Nederlandse editie is ingeleid door Gerwin van der Werf, die concludeert dat Kaufmans roman pijnlijk actueel is: nog steeds te volle klassen, onduidelijke richtlijnen, rumoerige kinderen en torenhoge ambities. Een roman voor iedereen die het middelbaar onderwijs een warm hart toedraagt.

Specificaties

Nederlands | 9789025454890 | 398 pagina's

Titel De aftrap op : roman
Auteur Bel Kaufman
Secundaire auteur Karina van Santen ; Marian van der Ster ; Gerwin van der Werf
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2020]
Overige gegevens 398 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Up the down staircase. - New York : Avon Books, (c)1964
ISBN 9789025454890
PPN 426294696
Genre sociale roman
Taal Nederlands