Opa vlucht
Boek

Opa vlucht (2020)/ David Walliams, met illustraties van Tony Ross ; vertaald [uit het Engels] door Roger Vanbrabant

De opa van Jack was gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog. Opa is nu aan het dementeren en Jacks ouders willen hem opsluiten in een verzorgingshuis. Maar daar zijn Jack en opa het niet mee eens. Vanaf ca. 9 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Jack (12) en zijn opa, gevechtspiloot bij de Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog, zijn de hoofdpersonen van dit verhaal dat in 1983 is gesitueerd. Opa lijdt aan een vergaande vorm van dementie en leeft nog steeds in oorlogstijd. Na enkele doldwaze avonturen moet hij echt naar een bejaardenhuis: Huize Schemerlicht. Opa vindt het meer een krijgsgevangenis dan een verzorgingstehuis en er gebeuren duistere zaken. Jack en opa plannen een ontsnapping onder het motto: Omhoog, hoger en weg. Walliams, bekend als komiek van 'Liittle Britain' is een geliefd kinderboekenschrijver door zijn humor met groteske overdrijvingen, die herinneringen oproepen aan grootmeester Dahl. De relatie tussen opa en kleinkind is vertederend beschreven. Voorin worden de personen visueel voorgesteld, het bejaardenhuis geschetst en een stadsplattegrond afgebeeld. Achterin worden begrippen over de oorlog uitgelegd, vergezeld van enkele foto's. De humoristische en zwierige tekeningen in zwart-wit vormen een organisch geheel met de tekst. Ze passen bij dit emotionele verhaal dat hilarisch is, maar ook schrijnt en ontroert. Genieten vanaf ca. 9 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044826449 | 397 pagina's

Titel Opa vlucht
Auteur David Walliams
Secundaire auteur Tony Ross ; Roger Vanbrabant
Type materiaal Boek
Editie Vierde druk;
Uitgave [Alkmaar] : Clavis, 2020
Overige gegevens 397 pagina's - zwart-wit illustraties - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Clavis, 2015 - Vertaling van: Grandpa's Great Escape. - London : HarperCollins Children's Books, 2015
ISBN 9789044826449
PPN 428409377
Genre avonturenroman - humoristische roman
Thematrefwoord Grootvaders ; Dementie ; Verzorgingstehuizen ; Weglopen
Taal Nederlands