Cijfers liegen niet
Boek

Cijfers liegen niet 71 dingen die je over de wereld moet weten ([2021])/ Vaclav Smil, vertaald [uit het Engels] door Joost Pollmann ; tekstredactie Leo Polak

Bundel essays waarin de lezer door intrigerende voorbeelden ondersteund met cijfers wordt uitgedaagd om kritisch naar de moderne wereld te kijken en meer inzicht te krijgen door die cijfers in de juiste context te plaatsen.

Aanwezigheid

Recensie

In deze eclectische bundel met 71 korte essays wil de auteur de complexiteit van de moderne wereld inzichtelijk kwantificeren en in breder verband bekijken. Aan de hand van enkele indicatoren geeft hij commentaar op een actueel aspect van allerlei maatschappelijke hoofdthema's, zoals innovaties, energie, transport, voedsel en milieu. Wat is de beste graadmeter voor de kwaliteit van leven? Hoe werkt de Vloek en de Zegen van Moore in onze obsessies voor de technische vooruitgang? Moeten wij de jaarlijkse groeicijfers van het bruto binnenlands product aanbidden, ongeacht waardoor die veroorzaakt worden? Wat maakt kerosine nog steeds zo goed en kip zo succesvol? De Canadese wetenschapper en beleidsanalist wil de nieuwsgierigheid prikkelen en tot meer diepgaande inzichten komen door de cijfers in de juiste context te plaatsen. Zijn invalshoek is inzichtelijk informatief en tegelijk niet te specialistisch en daardoor zeer geschikt voor een breed publiek. Een interessante bundel, waarin men door intrigerende voorbeelden, ondersteund met trend aangevende cijfers, uitgedaagd wordt om veelzijdig en kritisch naar onze moderne wereld te blijven kijken en daarover vanuit de juiste perspectieven uitspraken te blijven doen.' Met zwart-witillustraties en register.

Specificaties

Nederlands | 9789046827666 | 319 pagina's

Titel Cijfers liegen niet : 71 dingen die je over de wereld moet weten
Auteur Vaclav Smil
Secundaire auteur Joost Pollmann ; Leo Polak
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, [2021]
Overige gegevens 319 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met register - Vertaling van: Numbers don't lie. - Viking/Penguin Books Ltd, (c)2020
ISBN 9789046827666
PPN 427569680
Rubriekscode 070
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wetenswaardigheden
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Wetenswaardigheden