Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.
Tussen de wereld en mij
Boek

Tussen de wereld en mij ([2020])/ Ta-Nehisi Coates, vertaling [uit het Engels]: Rutger H. Cornets de Groot

In een brief aan zijn zoon zoekt een zwarte, Amerikaanse journalist naar antwoord op de vraag hoe je met een donkere huid kunt overleven in de Verenigde Staten, waar racisme nog steeds in de samenleving is verankerd.

Aanwezigheid

Recensie

Een brief van een zwarte journalist aan zijn vijftienjarige zoon, hoewel de eerste bladzijden meer lijken op een niet zo origineel pamflet over de langetermijngevolgen van de slavernij in de Verenigde Staten. De lezer moet zich daardoor niet laten afschrikken, want vanaf pagina 19 gebeurt het: indringende verhalen over alle eerste indrukken - als kind, scholier, student, sappelende freelance journalist - die bij de auteur hebben geleid tot een prangende vraag: hoe overleef je (jij, mijn zoon) in hedendaags Amerika als je een zwarte huid hebt? Want die huid is onontkoombaar, ook als je gestudeerd hebt of rijk geworden bent, en daaronder zit een lichaam dat nog steeds verdedigd moet worden tegen vernietiging - bijvoorbeeld door politieagenten die je op de snelweg aanhouden. De schrijver, die zichzelf 'als overlevende van een grote natuurramp' ziet, probeert af te rekenen met 'de Droom', de illusie dat zwarten kunnen leven als bevoorrechte blanken. Want al die mensen 'die zichzelf wit noemen' blijven voor 'hun beschaving' andere rassen met minder rechten nodig hebben - als een soort 'goedkope benzine'. Indringende verhalen over veertig jaar ervaringen als zwarte man in Amerika. Originele focus op huid en lichaam, angst, illusies en één hartverscheurend geval van politiegeweld.

Specificaties

Nederlands | 9789463728058 | 148 pagina's

Titel Tussen de wereld en mij
Auteur Ta-Nehisi Coates
Secundaire auteur Rutger H. Cornets de Groot
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : AUP, [2020]
Overige gegevens 148 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: (c)2015 - Vertaling van: Between the world and me. - New York : Spiegel & Grau, 2015
ISBN 9789463728058
PPN 428215866
Rubriekscode Verenigde Staten 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Racisme; Verenigde Staten; 20e eeuw
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Racisme