Lied van Solomon
Boek

Lied van Solomon (2020)/ Toni Morrison, vertaald [uit het Engels] door Piet Verhagen

Een zwarte jongeman gaat samen met een vriend op zoek naar zijn afkomst en achtergrond in de geboortestreek van zijn voorouders.

Aanwezigheid

Recensie

De Amerikaanse schrijfster (1931) ontving in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk behandelt het voortdurende conflict tussen zwarte, vrouwelijke en heersende maatschappelijke (blanke) waarden, en wordt gekenmerkt door een mengeling van realisme en zwarte folklore. De roman 'Het lied van Solomon' ('Song of Solomon', 1977) vertelt het verhaal van de zwarte Milkman Dead, die opgroeit in de noordelijke staat Michigan en na een zoektocht naar zijn 'roots' in het zuiden zijn identiteit ontdekt. De beschrijving van de bizarre familie Dead is macaber en humoristisch en doet in zijn fantastische veelkleurigheid denken aan het werk van Garcia Marquez. Naast een familiekroniek is 'Het lied van Solomon' ook een indringende verbeelding van de moeizame integratie van zwarten in de Verenigde Staten. Maar wat het verhaal van begin tot eind beheerst, is de (geestelijke) strijd die een individu moet voeren om zijn persoonlijkheid niet te laten misbruiken door de ambities, verlangens en idealen van anderen. En dat is een universeel thema. Deze vertaling verscheen eerder als 'De hemelvaart van Solomon'.

Specificaties

Nederlands | 9789403189406 | 382 pagina's

Titel Lied van Solomon
Auteur Toni Morrison
Secundaire auteur Piet Verhagen
Type materiaal Boek
Editie Tiende, geheel herziene druk;
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2020
Overige gegevens 382 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling van: Song of Solomon. - New York : Knopf, 1977 - Oorspronkelijke titel: De hemelvaart van Solomon. - Utrecht : Bruna, 1979
ISBN 9789403189406
PPN 424371316
Genre roman over het rassenvraagstuk
Thematrefwoord Zwart milieu ; Verenigde Staten
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Verenigde Staten ; Zwart milieu