Capital in the twenty-first century
DVD

Capital in the twenty-first century (2020)/ directed by Justin Pemberton

Documentaire over de oorzaak en oplossing voor de ongelijkheid in welvaart en economische groei in Europa en de Verenigde Staten.

Aanwezigheid

Recensie

Frans/Nieuw-Zeelandse documentaire (2019) van Justin Pemberton naar het boek van de Franse econoom Thomas Piketty. Zijn ideeën en visie op de geschiedenis van macht en rijkdom worden in beeld gebracht en de pijnpunten van het kapitalistische systeem worden blootgelegd. De film laat zien dat de aanname dat groei van kapitaal samengaat met sociale vooruitgang niet klopt, maar juist leidt tot grotere ongelijkheid: rijken worden rijker en armen steeds armer. Piketty ziet ook een oplossing. Beoordeling IMDb: 7,3. Simran Hans (The Guardian 27-9-'20): De film bekritiseert niet zo zeer het kapitalisme als wel de verwording daarvan. Die kritiek valt niet te ontkennen, maar de aan de popcultuur ontleende visuele stijl en montage doen de boodschap geen goed (3 sterren). Ruud Stift (Cinemagazine 21-9-'20): 'een reis van het jaar 1700 naar ons huidige bestaan. Een prachtig inkijkje in de keuken van het grote geld' (4 sterren). Leaf Arbuthnot (Tatler.com 25-9-'20): De regisseur heeft zijn best gedaan om economie zo smakelijk mogelijk op te dienen (...) De film is niet deprimerend maar stilletjes radicaliserend. Piketty hakt niet domweg in op de elite, maar laat zien hoe mensen door rijkdom gecorrumpeerd worden. En er is optimisme: gedrag kan veranderen, zo leert het verleden (4 sterren).

Specificaties

Engels | 9789461877406

Titel Capital in the twenty-first century
Uniforme titel Capital
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Justin Pemberton ; Thomas Piketty
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Remain in Light, 2020
Overige gegevens 1 dvd-video (103 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Gebaseerd op het boek van Thomas Piketty. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Nieuw-Zeeland : General Film Corporation, (c)2019
ISBN 9789461877406
PPN 429346018
Rubriekscode 343
Taal Engels
Onderwerp algemeen Inkomensverdeling ; Kapitaal
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Inkomensverdeling