Sister outsider
Boek

Sister outsider essays en toespraken (oktober 2020)/ Audre Lorde, vertaald [uit het Engels] door Jenny Mijnhijmer

Bespreking door de Amerikaanse hoogleraar (1934-1992) van de moeilijkheden van (zwarte) vrouwen in de Westerse maatschappij, met aandacht voor thema's als seksisme, racisme en homofobie.

Aanwezigheid

Recensie

In dit boek staan de non-fictiewerken van de Caribisch-Amerikaanse Audre Lorde (1934-1992), waarin zij de moeilijkheden van (zwarte) vrouwen bespreekt. Met thema's als seksisme, racisme en homofobie. Lorde omschreef zichzelf altijd als zwart, lesbisch, moeder, strijder en dichter. Al vroeg begon zij met het schrijven van poëzie. Na een bachelor en master te hebben behaald, begon zij als hoogleraar les te geven als poet. Ze heeft veel betekend voor feministische, queer en zwarte studies, vooral door dit boek dat nog steeds onderdeel is van een curriculum voor feministische theorie. Ondanks dat dit boek voor het eerst is uitgegeven in 1984, is het nog steeds verschrikkelijk relevant vandaag. Lorde schrijft vanuit eigen ervaringen, wat de grote onderwerpen die zij bespreekt veel duidelijker maken. De vertaling naar het Nederlands is goed, het ritme van Lorde blijft voelbaar. Dit boek is een enorme aanrader voor iedereen die ook maar iets wil weten over wat het is om als (zwarte/lesbische) vrouw in deze (Westerse) maatschappij te leven.

Specificaties

Nederlands | 9789492928641 | 205 pagina's

Titel Sister outsider : essays en toespraken
Auteur Audre Lorde
Secundaire auteur Jenny Mijnhijmer ; Laura van Campenhout
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Pluim, oktober 2020
Overige gegevens 205 pagina's - 20 cm
Annotatie Onder redactie van Laura van Campenhout - Met literatuuropgave - Vertaling van: Sister outsider : essays & speeches. - Ten Speed Press, (c)2007. - Oorspronkelijke uitgave: Trumansburg, NY : Crossing Press, (c)1984
ISBN 9789492928641
PPN 43014816X
Rubriekscode 313.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rassenvraagstuk; Opstellen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Rassenvraagstuk