Wit huiswerk
Boek

Wit huiswerk hoe kun je bijdragen aan de strijd tegen racisme ([2020])/ met bijdrage van Ilgin Abeln, Jillian Emanuels, Clarice M.D. Gargard, Munganyende Hélène Christelle, Massih Hutak, Ira Kip, Leroy Niemel, Sorab Roustayar, Lakiescha Tol, Baba Touré, Romana Vrede en Pete Wu

Bundeling van ervaringen in Nederland van personen met een Surinaamse, Arubaanse, Chinese of andere gekleurde achtergrond, met oproepen aan witte landgenoten om gedrag en de situatie te veranderen.

Aanwezigheid

Recensie

In deze bundel zijn de teksten over persoonlijke ervaringen met racisme en aanverwant gedrag in Nederland wel de origineelste, omdat ze laten zien waar de pijn zit. Mungayende Hélène Christelle praat de lezer bij over het 'codeswitchen', hoe migranten anders praten in de witte wereld vergeleken met thuis. Ira Kip vertelt hoe ze na in Nederland opgegroeid te zijn met haar Arubaanse moeder uiteindelijk in New York haar thuis vond. Baba Touré vertelt over de geschiedenis van zwarte mensen in de Nederlandse kranten- en televisiereclames. Toegevoegd zijn fragmenten uit 'De nobele autist' van Romana Vrede, ervaringen van een zwarte moeder met haar autistische zoon. Uit Pete Wu's boek 'Anders' komt een fragment over hoe hij zich begon te ergeren aan grappen over Chinezen. Meer belerend zijn o.a. de stukken over seksisme tegenover transgenders, over hoe witte ouders hun kinderen zouden moeten opvoeden en over het burgerinitiatief om van antiracisme een verplicht onderwerp in het onderwijs te maken. Aan het eind volgen nog lees-, kijk- en luistertips, informatie over relevante websites en bio's van de twaalf auteurs.

Specificaties

Nederlands | 9789029543613 | 223 pagina's

Titel Wit huiswerk : hoe kun je bijdragen aan de strijd tegen racisme
Secundaire auteur Anne van der Ven ; Ilgin Abeln
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2020]
Overige gegevens 223 pagina's - 22 cm
Annotatie Samenstelling en inleiding Anne van der Ven - Met literatuuropgave
ISBN 9789029543613
PPN 428548997
Rubriekscode 313.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Racisme; Nederland; Opstellen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Racisme